Overgangsraad Plan in Haïti Stuit op Weerstand van Politieke Partijen.

Het voorstel voor een nieuwe presidentiële raad in Haïti om de overgang te beheren is op kritiek gestuit van enkele politieke partijen, waardoor de uitvoering ervan onzeker is. Ondanks internationale steun voor de raad, die een interim-premier en een raad van ministers zou benoemen om het land een nieuwe richting op te sturen te midden van aanhoudend bendegeweld, hebben prominente Haïtiaanse politici zoals ex-senator Jean Charles Moïse en rebellenleider Guy Philippe het plan openlijk afgewezen. Het geweld in Haïti heeft het dagelijkse leven ernstig verstoord, met gesloten scholen en bedrijven en een groeiend aantal slachtoffers. Premier Ariel Henry heeft toegezegd af te treden zodra de raad is geïnstalleerd, maar met het voortdurende bendegeweld en gesloten luchthavens blijft hij buitengesloten van Haïti. Het voorstel voor de overgangsraad stuit op aanzienlijke politieke en maatschappelijke tegenstand.
Henry blijft buitengesloten van Haïti omdat bendeaanvallen de luchthavens van het land hebben gesloten. Hij is momenteel in Puerto Rico.

De aanvallen van de bendes begonnen op 29 februari, toen Henry in Kenia was om aan te dringen op de door de Verenigde Naties gesteunde inzet van een Keniaanse politiemacht. De inzet is tijdelijk opgeschort.

error: Kopiëren mag niet!