Oekraïne verhoogt het gebruik van ‘kamikaze’-drones

DOOR JORDI BOU
March 14, 2024 – Kiev voert de aanvallen op Russische oorlogsschepen op met behulp van in eigen land geproduceerde zeedrones, die de maritieme capaciteit van Moskou in de Zwarte Zee hebben verlamd.

De Magura V5, vernoemd naar een Slavische godin van de oorlog, heeft een bereik van 800 km en kan dus gemakkelijk het Krim-schiereiland en zelfs de Russische kustlijn bereiken. Het kan naar verluidt 350 kg aan lading vervoeren, genoeg om een oorlogsschip tot zinken te brengen.

De Magura-drone kan tot 78 km/u varen. Dankzij zijn snelheid en grootte – 5,5 meter lang – is hij moeilijk te zien, vooral ’s nachts tussen de golven.

Dankzij de hydrodynamische romp en het slanke profiel kan de drone heimelijk bewegen, waardoor hij gemakkelijk vanaf elke afgelegen locatie kan worden gelanceerd.

Er is nog een voordeel van de Magura. Ze vereisen geen complexe infrastructuur om te lanceren. Het bedieningspaneel van deze maritieme drone ziet er vrij compact uit, niet groter dan een moderne laptop.

Zeedrones blijken moeilijk te stoppen, vooral wanneer ze als zwerm worden gelanceerd om de verdediging van het schip te overweldigen.

Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst vielen Oekraïense marinedrones bij de laatst gerapporteerde aanval het patrouilleschip Sergei Kotov aan nabij de Straat van Kertsj.

In februari brachten drones het Russische amfibische landingsschip Caesar Kunikov en het raketkorvet Ivanovets tot zinken.

error: Kopiëren mag niet!