Haïti Werkt aan Tussentijdse Regering terwijl Bendeleider Strijd Voortzet

Op 14 maart 2024 heeft een machtige Haïtiaanse bendeleider, bekend als “Barbecue”, beloofd de strijd voort te zetten die het land in chaos heeft gestort, ondanks inspanningen om een overgangsregering te vormen ter vervanging van de aftredende premier Ariel Henry. Bendes die de controle hebben over het grootste deel van de hoofdstad Port-au-Prince, zijn bijna twee weken geleden een gewapende campagne gestart met als doel premier Henry omver te werpen, wat heeft geleid tot gewelddadige conflicten.

Na een spoedvergadering met vertegenwoordigers uit de VS, de VN en het Caribisch gebied, is overeengekomen dat Henry zal aftreden ten gunste van een overgangsregering. Deze regering, een Presidentiële Overgangsraad, zal Haïti leiden tot er verkiezingen kunnen worden gehouden. Kenia heeft zijn plannen om een door de VN-goedgekeurde politiemacht te leiden tijdelijk in de wacht gezet, maar bevestigt nog steeds de steunmissie voort te zetten zodra de raad is geïnstalleerd.

De overgangsraad zal bestaan uit zeven stemgerechtigde leden uit politieke partijen, de private sector en de Montana Groep, en twee niet-stemgerechtigde zetels voor het maatschappelijk middenveld en de kerk. De raad moet snel een interim-premier benoemen.

Terwijl het dagelijkse leven in Port-au-Prince langzaam terugkeert naar normaal, blijft de situatie gespannen en is de vorming van de overgangsraad een moeizaam proces met nog geen overeenstemming tussen de partijen. De VN-missie in Haïti kondigde aan een “luchtbrug” vanuit de Dominicaanse Republiek op te zetten om hulpverlening te vergemakkelijken.

error: Kopiëren mag niet!