VS Financiert Nieuw Hulppakket voor Oekraïne met $400 Miljoen

De Amerikaanse regering onder leiding van president Joe Biden heeft, volgens Reuters, $400 miljoen aan wapenfinanciering voor Oekraïne samengesteld, het eerste dergelijke pakket in maanden. Dit komt na moeite om verdere steun van het Congres te krijgen, aangezien Republikeinse wetgevers zich hebben verzet tegen het goedkeuren van een noodwet van $95 miljard, waarvan meer dan $60 miljard bedoeld was voor Oekraïne. Het Witte Huis had eerder in januari geen financiële middelen meer voor Oekraïne, nadat reeds $113 miljard aan hulppakketten, goedgekeurd door het Congres, was uitgegeven.

Dit nieuwe hulppakket wordt gefinancierd via “kredieten die aan het Pentagon zijn terugbetaald voor recente aankopen”. President Biden wijst naar de terughoudendheid van de Republikeinen voor de recente militaire moeilijkheden van Oekraïne, waaronder het verlies van het Donbass bolwerk Avdeevka aan Russische troepen, omdat Oekraïense strijdkrachten hun munitie moesten rantsoeneren.

CIA-directeur Bill Burns waarschuwde dat het weigeren van aanvullende financiële steun aan Oekraïne zou kunnen leiden tot een herhaling van situaties zoals in Avdeevka, en noemde dit een “enorme en historische fout” van de VS. Hij suggereerde dat met voldoende wapenleveringen, de Oekraïense strijdkrachten mogelijk tegen eind 2024 of begin 2025 het offensief kunnen hernemen.

Tegenover deze steun staat de belofte van Donald Trump, Biden’s verwachte tegenstander in de presidentiële verkiezingen, om een einde te maken aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Trump stelt voor om beide partijen naar de onderhandelingstafel te brengen en te stoppen met het financiële steun aan Kiev, een standpunt ondersteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán, die benadrukt dat Europese bondgenoten het conflict niet alleen kunnen financieren als de VS de wapenleveringen staakt.

error: Kopiëren mag niet!