De dubbele dans van Surinaamse politiek

In de politieke arena van Suriname wordt al bijna een halve eeuw een bijzondere vaardigheid geperfectioneerd: de kunst van politieke hypocrisie. Dit is een talent dat niet zomaar iedereen bezit, maar diegenen die het beheersen, weten precies hoe ze op effectieve wijze het land kunnen leiden, of liever gezegd misleiden, naar een staat van stagnatie.

Op het eerste gezicht lijkt de politieke hypocrisie wellicht een ongewenst kenmerk, maar in Suriname is het geëvolueerd tot een eigenzinnige, bijna trots gedragen traditie. Het handboek voor de aspirant-politicus in Suriname omvat enkele cruciale lessen, waarvan de belangrijkste het meesterschap in misleiding, de kunst van het breken van beloftes, en de subtiele vaardigheid om andermans goed te beheren – om het vervolgens in een ‘verbeterde staat’ terug te geven – omvatten.

De weg naar politiek succes in Suriname lijkt geplaveid met leugens, beloften zo vluchtig als de wind, en een creatieve interpretatie van wat het betekent om ‘verantwoordelijk’ te zijn. Politici die deze weg bewandelen, doen dat met de behendigheid van een ballerina, dansend tussen plechtige beloften en totale vergetelheid.

In Suriname is de politieke handleiding geen geheim document. Het is een openlijk gedeelde strategie die aanstuurt op een bijzonder soort politiek theater, een waar spektakel van bedrog en zelfverrijking, uitgevoerd onder het waakzame oog van het volk dat, ondanks decennia van onvervulde beloftes, nog steeds hoop houdt op echte verandering.

De culturele voorliefde voor het bezitten van ’twee gezichten’ wordt niet gezien als een last maar als een bron van nationale trots. Deze dubbele identiteit helpt de politicus flexibel te zijn, zich gemakkelijk aan te passen en te overleven in de turbulente wateren van de Surinaamse politiek.

Als je aspiraties hebt om de politieke ladder in Suriname te beklimmen, onthoud dan dat succes niet voortkomt uit integriteit of toewijding aan de publieke zaak, maar uit je vermogen om de kunst van politieke hypocrisie te perfectioneren. Want in de politiek van Suriname is het niet de meest toegewijde of visionaire leider die triomfeert, maar de meester van misleiding en bedrog.

error: Kopiëren mag niet!