Piloten van Batik Air in slaap gevallen met 157 passagiers aan boord**

Tijdens een regionale vlucht in Indonesië afgelopen januari, viel een verbijsterend incident voor bij Batik Air, waarbij beide piloten tegelijkertijd in slaap vielen terwijl ze 157 passagiers vervoerden. Dit zorgwekkende voorval is aan het licht gekomen na een voorlopig onderzoek door de Indonesische Nationale Transportveiligheidscommissie.

Gedurende ongeveer 28 minuten week het vliegtuig af van zijn vooraf bepaalde vliegroute omdat zowel de kapitein als de co-piloot overmand waren door slaap. De situatie ontstond kort nadat de gezagvoerder, ongeveer een halfuur na opstijgen, zijn wens uitte om te rusten, en verklaarde later dat hij bijna een uur hierna ontwaakte.

Het rapport benadrukt dat de co-piloot, ook onbedoeld, insliep kort nadat hij contact had opgenomen met het luchtverkeersleidingscentrum van Jakarta. Ondanks deze slaapperiode van de vliegers, slaagde het toestel erin om veilig op de beoogde bestemming te landen, waarbij een ernstig veiligheidsincident werd vermeden.

Dit voorval werpt een scherp licht op de kwesties van arbeidsomstandigheden en de noodzaak van adequate rustperiodes voor het personeel van luchtvaartmaatschappijen, en herinnert ons aan het vitale belang van strikte naleving van vliegveiligheidsprotocollen.

error: Kopiëren mag niet!