Het Braziliaanse Hooggerechtshof veroordeelt 15 mensen wegens poging tot staatsgreep

Het Braziliaanse Federaal Hooggerechtshof (STF) heeft vijftien mensen veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de pogingen om op 8 januari 2023 een staatsgreep te plegen, met het doel om de inauguratie van Luiz Inácio Lula da Silva als president te verhinderen. De rechters hebben straffen uitgesproken variërend van 14 tot 17 jaar gevangenisstraf voor misdrijven zoals criminele associatie, gewelddadige afschaffing van de democratische rechtsstaat en schade aan publiek bezit. Dit brengt het totaal aantal veroordeelden sinds het begin van de processen op 130. Het proces steunde op het bewijs dat er een sfeer werd gecreëerd die muiterij onder de militairen aanmoedigde, en vond virtueel plaats met brede steun van de ministers van het Hooggerechtshof.

error: Kopiëren mag niet!