Haïtiaanse hoofdstad belegerd door gewapende bendes


De hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, ervaart een golf van bendegeweld, waarbij gewapende groeperingen belangrijke infrastructuur, waaronder het presidentiële paleis en het hoofdbureau van politie, hebben aangevallen. De VN beschrijft de situatie als een “belegerde stad”. Deze groeperingen controleren een groot gedeelte van de stad en de toegangswegen, waardoor grootschalige ontwrichting ontstaat. Tientallen bewoners hebben hun toevlucht gezocht in openbare gebouwen, en de Internationale Organisatie voor Migratie meldt dat 362.000 mensen, meer dan de helft kinderen, intern ontheemd zijn geraakt. De politie heeft tegenaanvallen uitgevoerd waarbij meerdere ‘bandieten’ zijn gedood, maar de situatie blijft gespannen met aanvallen op infrastructuur en een massale ontsnapping uit gevangenissen. Premier Ariel Henry, wiens aftreden wordt geëist door bendes, bevindt zich momenteel in Puerto Rico door het geweld. Een noodtoestand is afgekondigd in Port-au-Prince en een avondklok ingesteld, terwijl CARICOM een bijeenkomst heeft gepland om over de situatie te overleggen.

error: Kopiëren mag niet!