Ecuador verlengt noodtoestand om toenemend geweld te beteugelen

Op 8 maart 2024 heeft de leider van Ecuador, Daniel Noboa, de noodtoestand met nog 30 dagen verlengd om de toename van geweld en criminele activiteiten aan te pakken. Deze beslissing, aangekondigd via een presidentieel decreet, beoogt de ernstige onrust en conflicten in het land, inclusief de gevangenissen, te verminderen.

De noodtoestand werd oorspronkelijk ingesteld op 8 januari voor een periode van twee maanden na een piek in geweld veroorzaakt door criminele bendes. Deze verlenging benadrukt de inzet van de regering voor vrede en orde. Het doel van de noodtoestand is de openbare veiligheid en het vreedzaam samenleven te garanderen. Op advies van de politie zal de overheid doorgaan met het bestrijden van geweld.

Om dit te beheren zullen er strenge wapencontroles worden uitgevoerd, wordt er gefocust op kritieke gebieden, verbeterde controle in gevangenissen en het richten op belangrijke criminele figuren.

Sinds het begin van de noodtoestand is er een daling van criminaliteit en geweld in het land waargenomen, met ook vooruitgang in de situatie in gevangenissen. Echter, problemen zoals afpersing blijven bestaan, wat de verlenging van de noodtoestand noodzakelijk maakt.

Deze stap versterkt de inspanningen van zowel het leger als de politie in de strijd tegen georganiseerde misdaad en streeft naar een veiliger Ecuador. Het is essentieel voor het behoud van de vooruitgang bij het verminderen van geweld en het waarborgen van het welzijn van de Ecuadoraanse bevolking.

error: Kopiëren mag niet!