Internationale Dag van de Vrouw: Groei en uitdagingen voor jonge vrouwelijke ondernemers

Wereldwijd wordt vandaag, 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw gevierd. Dit is een dag waarop vrouwen hun bijdragen en prestaties aan de samenleving kunnen erkennen en vieren. In Suriname, staan jonge vrouwelijke ondernemers voor hun eigen variatie aan uitdagingen, maar ook welverdiende successen. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft gesproken met twee inspirerende jonge onderneemsters die hun eigen bedrijf in Suriname hebben opgericht, om meer te weten te komen over de ervaringen van deze jonge vrouwelijke ondernemers.

De oprichter van ‘The Academy for Employees’ geeft aan: “Ik ben nu al vijf jaar, sinds 2018, actief bezig met het oprichten van mijn eigen customer service consultancy.” Het idee ontstond uit haar liefde voor organisatorisch bezig zijn en het aanbieden van zogenoemde ‘Customer Service Trainingen’ aan Surinamers.

Als vrouwelijke ondernemer heeft zij gelukkigerwijs geen obstakels ervaren tijdens de groei van haar bedrijf. Het kan soms in de praktijk moeilijk zijn voor vrouwelijke ondernemers om serieus genomen te worden tijdens zakelijke bijeenkomsten en onderhandelingen, vooral in de zakenwereld die gedomineerd wordt door mannen. Echter ervaart zij dat niet binnen haar branche. “Als je zelf serieus bent als vrouwelijke ondernemer wordt je ook heel goed serieus genomen”, geeft zij aan. 

Voor vrouwen liggen er in de meeste gevallen, los van het werk, ook tal van andere verantwoordelijkheden die zij moeten combineren met het werk, zoals het huishouden/gezin, studie, familie en dergelijke wat veel planning en organisatie vergt. Zij werkt in de ochtend en in de middag maakt zij ruimte vrij voor zichzelf, familie en eventuele lessen. “Het combineren is een skill”, geeft zij aan. Volgens haar lukt het wel om de verschillende verantwoordelijkheden te combineren. Daarbij benadrukt zij ook dat het combineren zelf gezien kan worden als een ‘luxe’. “Als startende ondernemer doe je alles vanaf scratch en je kan pas combineren als je onderneming al een basis heeft”, aldus de oprichter van ‘The Academy for Employees’. 

De jonge onderneemster N.B. startte 6 jaar geleden met haar eigen onderneming, als freelance henna artiste. Ze begon met haar henna onderneming in een periode van persoonlijke uitdagingen en zocht naar een activiteit die haar gedachten kon afleiden en haar een gevoel van voldoening en betekenis kon geven. 

Volgens N.B. heeft zij wel degelijk uitdagingen ervaren. In bepaalde gemeenschappen kunnen culturele vooroordelen bestaan die vrouwen beperken in hun mogelijkheden om een bedrijf te starten of uit te breiden, vooral wanneer het gaat om traditionele kunstvormen zoals henna. Een sterk ondersteuningssysteem, dat fungeert als een stevige pijler van steun en motivatie voor de vrouwelijke ondernemer, is van essentieel belang om een bedrijf te laten groeien volgens N.B. “Als vrouwelijke ondernemer heb ik tot nu toe wel gemerkt dat ik serieus wordt genomen in zakelijke onderhandelingen. Dit komt vooral doordat ik mezelf zo veel als mogelijk professioneel opstelt en strikte regels probeer door te voeren, zodat er zo weinig mogelijk kans bestaat om mij niet serieus te nemen”, aldus N.B. 

Naast haar dagelijkse professionele en academische verplichtingen van ’s morgens tot ’s middags, heeft zij met grote toewijding tijd en energie gestoken in haar henna business. Deze onderneming is een ware passie van haar geworden en fungeert als een bron van motivatie en inspiratie om door te blijven gaan, zelfs tijdens de meest uitdagende momenten.

De meeste van haar afspraken voor henna vinden plaats in de avonduren, wat betekent dat zij minstens twee keer per week late uren maakt tot 00:00 uur of 01:00 uur. “Het vergt veel doorzettingsvermogen en wilskracht om deze late avonden door te brengen, maar ik ben vastbesloten om mijn doel te bereiken en te blijven groeien in mijn onderneming”, geeft zij vastberaden aan. Volgens haar zijn vrouwen buitengewone doorzetters en ziet zij zichzelf als een voorbeeld van deze vastberadenheid. 

N.B. geeft aan dat de henna wereld in Suriname voornamelijk bestaat uit vrouwelijke collega’s. Echter krijgen henna-artiesten volgens haar niet altijd de erkenning die ze verdienen voor hun werk. Ze haalt een voorbeeld aan waar zij herhaaldelijk heeft meegemaakt dat klanten wel rekening houden met de tijd van een make-up artist of fotograaf, maar niet met die van een henna-artiest. Hetzelfde geldt voor de tarieven. Er wordt vaak kritiek geleverd op de tarieven van henna-artiesten, terwijl men vergeet dat ook zij hun volledige creativiteit in hun werk steken. Hier moet verandering in komen, bevestigt N.B.

“Uit ervaring kan ik aangeven dat de henna artiesten elkaar onderling motiveren en omhoog tillen. Sterke vrouwen steunen elkaar in plaats van elkaar naar beneden te halen. Vrouwen die elkaars successen vieren, bouwen aan een gemeenschap van liefde en groei”, aldus N.B. 

SD

error: Kopiëren mag niet!