Gratis rondreis China voor journalisten uit ontwikkelingslanden

China zet een uniek middel in om geliefd te raken bij landen in ontwikkeling: het laat journalisten uit Afrikaanse en Aziatische landen gratis en voor niets maandenlang in China verblijven ‘om het land te leren kennen.’

Ze zitten op de eerste rang bij het belangrijkste politieke evenement van het jaar: de bijeenkomst van het Nationale Volkscongres.

Hij schrijft normaliter over zijn thuisland Botswana, maar deze week stond Ernest Moloi in de imposante Hal van het Volk in Beijing. “Dit is mijn eerste keer in China,” vertelt hij.  De publiciteitsafdeling van de Communistische Partij nodigde hem uit voor een vier maanden durende tour door het land om verhalen te maken voor zijn krant,

Volgens kenners probeert China zich internationaal te profileren als voorvechter van het ‘globale zuiden,’ waarmee grofweg wordt gedoeld op de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Dat doet het onder meer door infrastructuurprojecten in deze landen te financieren. En dus met betaalde persreizen, zo bericht RTL Nieuws.

error: Kopiëren mag niet!