De spanningen in het conflict tussen de Filipijnen en China lopen op

DOOR JORDI BOU
March 6, 2024 – De aanvaringen tussen Filippijnse en Chinese kustwachtschepen deze week markeren de ernstigste confrontatie tussen de twee landen over de omstreden Zuid-Chinese Zee van de afgelopen tijd.

De Filippijnen zeiden op 5 maart dat schepen van de Chinese kustwacht twee aanvaringen met Filippijnse schepen veroorzaakten en dat een boot met waterkanonnen werd beschoten, waardoor vier bemanningsleden gewond raakten tijdens een bevoorradingsmissie in de Zuid-Chinese Zee.

De incidenten vonden plaats in de wateren rond Second Thomas Shoal op de Spratly-eilanden, waar de landen maritieme claims betwisten.

De spanningen in de Zuid-Chinese Zee zijn het afgelopen jaar toegenomen, waarbij Manilla Peking ervan beschuldigde gevaarlijke acties tegen zijn boten te ondernemen en meerdere diplomatieke protesten te organiseren.

China claimt bijna de gehele Zuid-Chinese Zee, een kanaal voor meer dan 3 biljoen dollar aan jaarlijkse scheepshandel. De territoriale aanspraken overlappen met die van de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei.

error: Kopiëren mag niet!