“Boodschappen doen is leuk en je leert ook veel”

Jongeren ervaren boodschappen doen heel anders dan volwassenen. Amera zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat zij het vaak leuk vindt om boodschappen te halen voor haar moeder. “Vaak als mama bezig is te koken is zij vergeten iets te kopen om bij te zetten of is iets al op. Zo moet ik dan snel voor haar naar de winkel. Mijn moeder schrijft het vaak op en ik haal het”, zegt Amera. 

“Als ik in de winkel ben, wijs ik de dame bij de kassa van wat ik nodig heb en zij zegt mij in welk rek ik het dan moet halen. Het is wel vaak voorgekomen, dat ik een verkeerd product of merk heb genomen, maar die kon ik dan weer inruilen.”

“Het is heel leuk of soms zegt mama ook dat ik lekkers voor mezelf mag kopen. Inkopen op mezelf doen heeft mij ook geholpen met rekenen en lezen”, vertelt Amera. “Mijn moeder heeft mij geleerd dat je altijd naar de vervaldatum moet kijken en als het er niet op staat moet je die niet kopen. Daarnaast moet je ook weten hoeveel geld je in handen hebt, wat het spul kost en hoeveel je terug moet krijgen. Aan de ene kant ben ik ook bewust van enkele dingen die in huis horen en waar van het huis de spullen horen.”

Jamires geeft aan, dat hij ook vaak voor zijn ouders naar de winkel moet, maar dat hij het leuker vindt om voor zijn buurvrouw en oom naar de winkel te gaan. “Nadat ik de boodschappen heb gedaan zeggen ze altijd: je mag het kleingeld houden. In het begin als iemand zei: hou het kleingeld en het bestond maar uit een SRD 5, dan dacht ik van wat ga ik ermee doen. Maar, als ik die dagelijks krijg en spaar, wordt het in een week bijna SRD 100 of SRD 200”, zegt Jamires.

“Ik ga vaak meer dan een keer naar de winkel, dus het zijn extra centjes. Het is ook leuk om samen boodschappen te doen met mijn ouders, maar dan mag je er niets aanraken, wel vragen, maar vaak krijg je het niet. Ik vind het dus leuker alleen te gaan, dan heb ik altijd kleingeld als spaargeld.” 

Thalia geeft aan dat zij niet naar de winkel mag van haar vader, maar haar moeder haar wel stuurt.

“Mijn vader is bang omdat hij zegt dat mensen roekeloos over straat rijden. Hij vind het best dat ik thuis ben,maar mijn moeder zegt dat ik ook moet leren hoe het in het dagelijks leven is. Ik word ook groot en ga in de toekomst ook alleen zijn en me dingen zelf moeten doen. Zo leer ik mezelf en help ik mijn moeder ook ik ben wel voorzichtig, zegt Thalia.

“Mijn moeder stuurt mij bij een winkel waar ik niet over hoef te steken. En als ik het product niet vindt waarnaar zij zoekt dan steekt zij zelf over of gaan wij samen naar een andere winkel die ook in de buurt is maar iets verder. Door boodschappen zelf te doen leer je ook heel veel dingen op je zelf doen. Het leert mij sparen, rekenen, lezen, voor mezelf opkomen en anderen ook helpen. Het is misschien gevaarlijk, maar je leert ook veel”, benadrukt Thalia.  

TM

error: Kopiëren mag niet!