Biden valt Trump aan en verdedigt democratie in vurige State of the Union-toespraak

President Joe Biden veranderde zijn toespraak over de Staat van de Unie donderdagavond in een vurig pleidooi voor een tweede ambtstermijn, waarbij hij de Republikeinse koploper Donald Trump aanviel omdat hij “wrok, wraak en vergelding” aanmoedigde en de vrijheid zowel thuis als in het buitenland in gevaar bracht.

Op 8 maart 2024 gaf Biden, in een moment dat politiek geladen was, meerdere uithalen naar “mijn voorganger” zonder ooit Trump bij naam te noemen – in totaal dertien keer – en verhief hij herhaaldelijk zijn stem terwijl hij probeerde de zorgen van kiezers over zijn leeftijd en werkprestaties te sussen, terwijl hij het contrast met zijn vrijwel zekere rivaal in de presidentsverkiezingen van november aanscherpte.

Biden bekritiseerde de Republikeinen vanwege hun beleid, nodigde uit tot call-and-response interacties met mede-Democraten en leek te genieten van de strijd.

“Vrijheid en democratie worden zowel thuis als in het buitenland tegelijkertijd aangevallen,” zei Biden terwijl hij het Congres opriep Oekraïne te steunen in haar verdediging tegen de invasie van Rusland. “De geschiedenis kijkt toe.”

Biden richtte zich snel op binnenlandse dreigingen, waarbij hij verwees naar de opstand van 6 januari 2021 in het Capitool door Trump-aanhangers die probeerden de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, en riep op tot het tegengaan van de bedreiging voor de democratie.

Biden was in topvorm, tot opluchting van partijgenoten die zich zeer bewust zijn van hoe zijn leeftijd doorweegt in de presidentsrace. Hij toonde uithoudingsvermogen in een speech van meer dan een uur, sprak in heldere toon en snel tempo, deelde speldenprikken uit aan Republikeinen en voegde een vleugje humor toe.

Biden benadrukte zijn beleidsprestaties, zette zich in voor meer hulp aan Oekraïne, strengere immigratieregels en lagere medicijnprijzen, en herinnerde de kiezers aan de situatie die hij erfde toen hij in 2021 zijn ambt aanvaardde te midden van een woedende pandemie en een krimpende economie.

De State of the Union-toespraak biedt presidenten een directe lijn naar een aandachtig publiek van wetgevers en waardigheidsbekleders in de Kamer van het Huis en tientallen miljoenen kijkers thuis. Biden riep op tot het passeren van dringend benodigde defensiehulp voor Oekraïne. De toegang tot abortus en vruchtbaarheidsbehandelingen was ook een belangrijk component van Bidens toespraak.

Het Witte Huis nodigde vakbondsleiders, een wapenbeheersingsadvocaat en anderen uit die Jill Biden en haar echtgenoot ontmoetten tijdens hun reizen door het land om zijn agenda te promoten. De premier van Zweden, Ulf Kristersson, was aanwezig om de toetreding van zijn land tot de NAVO te markeren in de nasleep van de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Na de toespraak stond Biden een weekend van campagnereizen te wachten, met evenementen in Pennsylvania op vrijdag en Georgia op zaterdag. Trump zou die dag ook in Georgia campagne voeren. Het kabinet van de president zou zich ook door het hele land verspreiden om zijn boodschap te versterken.

De campagne van Biden had gezegd dat het meer dan 200 kijkfeestjes door het hele land zou organiseren op donderdagavond, inclusief in steden, voorsteden en landelijke gebieden in strijdstaten. Campagnefunctionarissen waren van plan om de evenementen te gebruiken om vrijwilligers te werven en anderen aan te moedigen zich in te zetten voor Bidens herverkiezingsinspanning.

error: Kopiëren mag niet!