Recordbrekende Hitte Zet Wereldwijde Klimaat op Onbekend Terrein

Februari was wereldwijd de warmste februari ooit gemeten, en markeert de negende opeenvolgende maand met historisch hoge temperaturen. Deze trend, aangedreven door door de mens veroorzaakte klimaatverandering en versterkt door El Niño, heeft de aarde in een fase van ongekende opwarming gebracht. De maand februari was gemiddeld 1,77°C warmer dan tijdens de pre-industriële periode, met bijzonder hoge temperaturen in Siberië en Zuid-Amerika en Europa die de op een na warmste winter ooit registreerde. De Europese klimaatmonitor Copernicus meldt dat deze aanhoudende warmte ons naar ‘onbekend terrein’ stuurt, met een ernstige uitdaging voor onze steden, transportsystemen en energievoorziening. Wetenschappers benadrukken dat de voornaamste boosdoener de uitstoot van broeikasgassen blijft, hoofdzakelijk van de verbranding van fossiele brandstoffen, en roepen op tot een dringende overstap op hernieuwbare energiebronnen om verdere vernietigende klimaatverandering te voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!