Mediatheken in Suriname: Een strijd tegen technologie

Het sentiment rondom mediatheken en het lezen in Suriname neigt naar een zorgwekkende afname. Voornamelijk getroffen door de huidige digitale era en de gevolgen van de Covid-pandemie, lijkt de interesse in lezen – vooral onder jongeren – te verwateren. De opkomst van platforms als YouTube, Facebook en Instagram heeft de traditionele boekenkast naar de achtergrond geduwd.

Juf Carla K., een gepensioneerde lerares met jaren ervaring, deelt haar inzichten over de veranderende dynamiek binnen de mediatheken met Dagblad Suriname. Gestart in 2004, poogde het Opleiding Smabo project mediatheek medewerkers te voorzien van de nodige kennis om leerlingen adequaat te ondersteunen. Het doel was om door middel van lezen de taalkennis van kinderen te verbeteren. Hoewel sommige kinderen enthousiast waren en hun kennis graag deelden, bleek de meerderheid desinteresse te tonen. Boeken werden vaak teruggebracht met het excuus dat het onderwerp hen niet aansprak of dat er simpelweg geen tijd was om te lezen.

De digitale ommezwaai heeft ook binnen de muren van de mediatheek zijn invloed niet gemist. Juf Carla moest zich aanpassen en introduceerde documentaires als middel om de interesse van leerlingen vast te houden. Dit onderstreept haar overtuiging dat de jeugd van tegenwoordig meer geïnteresseerd is in visuele en auditieve content dan in tekst.

Ondanks deze veranderende tijden onderstreept juf Carla het belang van lezen voor persoonlijke ontwikkeling. De participatie van ouders, vaak beperkt door hun drukke levensstijl, is hierbij cruciaal. Door de driehoeksverhouding tussen leraar, leerling en ouders te benadrukken, hoopt ze een cultuur van leesliefde te stimuleren.

Juf Carla’s inzet, ondanks haar pensionering, om leerlingen te blijven motiveren en ondersteunen, getuigt van haar toewijding aan onderwijs en persoonlijke groei. Echter, de strijd tegen de opmars van technologie en de afnemende interesse in lezen vraagt om nieuwe strategieën en aanpassingen binnen het onderwijssysteem van Suriname.

CS

error: Kopiëren mag niet!