President Ali verdedigt Guyana’s vredesinzet na kritiek van Boliviaanse president

In een krachtige oproep tot feitelijkheid en vrede heeft president Irfaan Ali van Guyana zich uitgesproken tegen de onnauwkeurige beschuldigingen geuit door de Boliviaanse president Luis Arce tijdens de VIII Top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (CELAC) op St. Vincent en de Grenadines.

President Arce had Guyana ervan beschuldigd dat het militaire oefeningen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten had toegestaan, wat volgens hem een bedreiging vormt voor de regionale vrede kort na de ondertekening van het vredesverdrag tussen Guyana en Venezuela, bekend als de Argle-verklaring.

President Ali benadrukte echter dat deze militaire oefeningen deel uitmaakten van bilaterale en regionale veiligheidssamenwerking en niet gerelateerd waren aan de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela. Hij beklemtoonde de vredesbelofte van Guyana en verzekerde dat het Guyaanse grondgebied nooit gebruikt zal worden als een platform voor oorlog.

Tijdens de top, bijgewoond door diverse Latijns-Amerikaanse en Caribische leiders inclusief de president van Venezuela, Nicolas Maduro, herhaalde Ali de inzet van Guyana voor vrede en stabiliteit in de regio. Hij verklaarde dat Guyana’s handelingen en fundamentele waarden op vrede zijn gebaseerd en uitte zijn bereidheid om met Venezuela te spreken over aspecten die de bilaterale relaties kunnen versterken.

Verder verwees president Ali naar het Internationaal Gerechtshof als de instantie waar de grenscontroverse met Venezuela behandeld wordt, benadrukkend dat Guyana het oordeel van het Hof zal accepteren en vastberaden blijft in zijn inzet voor het internationale rechtsproces.

Deze discussie volgde op de historische bijeenkomst tussen president Ali en Maduro, gefaciliteerd door de premier van St. Vincent, Ralph Gonsalves, waar Venezuela zijn dreigement om geweld te gebruiken voor annexatie van de regio Essequibo introk, en Guyana bevestigde geen geweld te zullen gebruiken.

President Ali’s verklaringen versterken Guyana’s positie als een vredelievende natie, toegewijd aan het oplossen van geschillen via legitieme internationale kanalen en het bevorderen van regionale samenwerking en stabiliteit.

error: Kopiëren mag niet!