Enrique Ralim leest al jaren voor op scholen tijdens de Nationale Voorleesdag

Enrique Ralim leest al sinds 2016 jaarlijks – met uitzondering van de jaren tijdens de Covid-pandemie – voor op scholen tijdens de landelijke Voorleesdag. Hij is een van de vele bekende, en minder bekende, personen die graag een bijdrage leveren aan de Voorleesdag. De afgelopen jaren hebben onder andere diverse Assembleeleden, maar ook de First Lady, Mellisa Santokhi-Seenacherry, voor een klas gestaan en voorgelezen uit een boek.

De Nationale Voorleesdag is in 2002 in het leven geroepen door de Stichting “Lezen”. Voorlezen ontwikkelt het gevoel voor taal en liefde voor boeken. 

Het is heel goed voor de kinderen om van jongs af het lezen te bevorderen. Het vaker lezen en aandacht besteden aan ook hoe de woorden uitgesproken worden,zullen de kinderen hun kennis vergroten en vlotter lezen. Een ander aspect is dat bekende personen worden betrokken, omdat zij een waardevolle rol kunnen spelen bij het inspireren van kinderen om van lezen te gaan houden en hun verbeeldingskracht te stimuleren.

Kinderen zijn enthousiast

Enrique Ralim vertelt aan Dagblad Suriname hoe het is begonnen en wat zijn ervaringen zijn. “Het is begonnen in het jaar 2016, toen ik gevraagd werd door een school in Paramaribo om deel te nemen aan dit project.” 

Gelet op de doelstelling van de Nationale Voorleesdag had hij zonder twee keer na te denken meteen ja als antwoord gegeven. Sindsdien heeft hij elk jaar, met uitzondering dus van de Covid-jaren, deelgenomen aan de Nationale Voorleesdag op diverse scholen.

Voor dit jaar heeft hij al vier scholen bezocht. Hij merkt bij het voorlezen dat de kinderen enthousiast zijn en dat ze heel aandachtig luisteren. Hij benadrukt ook hoe belangrijk lezen is en na het voorlezen houdt hij ook nog een motivatiesessie.

Wat hij door de jaren heeft mogen merken is, dat elk jaar de organisatie bij diverse scholen steeds beter wordt. Er wordt enorm veel aandacht en energie in de organisatie gestopt.

Stimuleren

Tot slot zegt hij kinderen tegenwoordig ook gebruik kunnen maken van bestaande technologie, zoals Ebooks online. Ook is er de betrokkenheid van ouders om van jongs af het leesritme te bevorderen en te stimuleren bij een kind. Dit kan door bijvoorbeeld voor het slapen gaan even iets uit een boek voor te lezen. Daarnaast kunnen scholen toneelspelen organiseren waarbij de leerlingen een toneelscript zullen moeten lezen. In een ander geval zou men opstelwedstrijden kunnen organiseren, waarbij een leerling na het lezen van een boek een opstel over dat boek schrijft en dat vervolgens de winnende inzending een prijs krijgt.

CS

error: Kopiëren mag niet!