Barricaderen van een weg is niet de weg naar oplossing van een probleem 

Het barricaden van een weg door bewoners lijkt een ‘populair’ actiemiddel te zijn geworden om autoriteiten te dwingen om snel over te gaan tot het oplossen van een bepaald probleem. Maar, de afgelopen jaren is gebleken dat dit actiemiddel nauwelijks leidt tot een positieve uitkomst en dat is maar goed ook. De autoriteiten moeten zich nooit laten chanteren door bewoners die op een anarchistische wijze overgaan tot het barricaden, blokkeren, van een weg met bijvoorbeeld takken, afval, (in brand gestoken) autobanden, tonnen en personen. De redenen om tot het barricaderen over te gaan zijn overigens zeer divers.

De voorlopig laatste barricade-actie vond plaats te Powakka, waar bewoners woensdag 28 februari overgingen tot het blokkeren van de weg naar het dorp. Ze wilden met deze drastische actie aandacht van de regering vragen voor een probleem dat al jaren speelt in het dorp. De bewoners willen dat het dorpsgezag eindelijk door de regering wordt erkend. Met andere woorden, een intern bestuursconflict staat aan de basis van de barricade en weer is een barricade van een weg misbruikt als chantagemiddel richting de autoriteiten.

Krijgen bewoners hun zin niet met betrekking tot een issue, dan gaan ze maar over tot een illegale actie: het op primitieve wijze blokkeren van een weg en daarmee weggebruikers frustreren en mogelijk in de problemen brengen door het gedwongen oponthoud.

De redactie van Dagblad Suriname dook even in een stukje ‘barricade-actie’ geschiedenis en dat begint al in 2018.

30 september 2018

Bewoners van het Matawaigebied barricaderen de weg naar Pusugrunu , omdat de regering een met hun getekende overeenkomst al 4 maanden niet nakomt. De bewoners wilden graag dat het Matawai-gebied tot ontwikkeling wordt gebracht. 

27 augustus 2020

Bewoners van Boven-Commewijne, het Kawinagebied, barricadeerden de weg van en naar het gebied. De mensen waren boos en konden niet meer aanzien hoe de weg door de houttrucks werd kapotgereden. De weg werd volledig afgesloten door de dorpsbewoners.

28 augustus 2021

Stakende werknemers van het Berg en Dal Amazonia Wellness Resort in het district Brokopondo barricaderen de weg naar het resort. Het personeel hoopte met de actie de leiding van het bedrijf te dwingen mee te gaan met hun eisen.

14 december 2021

Bewoners aan de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca hebben de weg gebarricadeerd, omdat die in een deplorabele staat verkeerde. Met de actie wilden de bewoners aandacht van de regering vragen.

9 maart 2022

Bewoners van het inheemse dorp Matta, onder leiding van kapitein Url Tapoto van Pikin Saron, barricadeerden de weg naar West-Suriname  voor vrachtverkeer met een laadvermogen van meer dan 4 ton. Vanwege de aanhoudende regen verkeerde de weg in een zeer slechte staat. De plaatselijke bewoners waren de situatie beu en besloten op eigen houtje het verkeer voor alle vrachtwagens met een laadvermogen van meer dan 4 ton te blokkeren. 

17 mei 2022

De weg naar Bigi Poika werd gebarricadeerd door bewoners. De weg verkeerde in deplorabele staat. Men was de situatie al meer dan zat. Er kwam maar geen oplossing en de vele trucks met houtblokken maakten de weg onbegaanbaar. 

19 juli 2022

De weg naar Nieuw-Koffiekamp, met name de afslag naar Rosebel Goldmines, werd gebarricadeerd door bewoners van het dorp Nieuw-Koffiekamp. Op de weg werden boomstammen en boomtakken geplaatst, waardoor weggebruikers niet voorbij konden. De bewoners stelden dat de weg niet geasfalteerd kan worden terwijl alle andere wegen in de nabije omgeving wel geasfalteerd zijn.

4 augustus 2022

Bewoners van het gebied aan de Martin Luther Kingweg in Suriname, dat bekendstaat als ‘Jamaica’, barricadeerden de weg. Ze hadden onder andere autobanden op de openbare weg geplaatst en die in brand gestoken. De blokkade werd gedaan uit protest tegen de dood

van een man, die eerder door de politie was neergeschoten.

28 september 2022

Bij het kantoor van het ministerie van Defensie aan de Kwattaweg in Paramaribo, hadden ex-militairen de weg gebarricadeerd. Er werd een pick-up dwars op de weg geplaatst. Ze wilden een oplossing voor hun problemen, die steeds maar weer door iedere regering op de lange baan worden geschoven. 

10 januari 2023

Boze bewoners van de Brownsweg hadden vuil op straat geplaatst en de weg op die manier gebarricadeerd. Ze waren niet te spreken over het feit dat er al langere tijd geen vuil werd opgehaald en voerden op deze manier actie.

25 januari 2024

Goudzoekers in Brokopondo barricadeerden de weg naar Nieuw-Koffiekamp. Ze waren ontevreden dat gemaakte afspraken tussen hen en de leiding van de Chinese multinational Zijin Mining niet zijn nagekomen. Er zou van gedachten worden gewisseld over een plek waar de porknokkers toestemming zouden krijgen om goud te winnen. 

Tot zover een bloemlezing van barricade-acties. De praktijk heeft uitgewezen, dat veel van die acties – die zelfs tijdens de Covid-pandemie werden uitgevoerd – tot geen enkel positief resultaat hebben geleid. De bevoegde autoriteiten zouden de ‘barricadisten’ strafrechtelijk moeten gaan vervolgen. Een veroordeling van dit soort acties, door actievoerders een straf op te leggen, kan mogelijk ertoe leiden dat men in de toekomst tot drie telt alvorens te trachten hun gram te halen, hun zin te krijgen, via een anarchistische barricade-actie.

PK

error: Kopiëren mag niet!