Vandaag eens in de vier jaar: 29 februari in het schrikkeljaar

Vandaag is het donderdag 29 februari, schrikkeldag. Deze speciale dag is er slechts eens in de vier jaar en kent een interessante historie.

De schrikkeldag werd oorspronkelijk voorgesteld door de Egyptenaren en vindt zijn oorsprong in de Juliaanse kalender. In 1582 werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd door Paus Gregorius XIII, die nog steeds in gebruik is.

De schrikkeldag compenseert het verschil tussen het tropische jaar en de kalender, en zorgt ervoor dat deze weer synchroon lopen. 

Vandaag wordt extra aandacht besteed aan de geboortes die op deze bijzondere datum plaatsvinden. Kinderen die op 29 februari geboren worden, vieren dus slechts eens in de vier jaar hun werkelijke verjaardag. 

Verschillende ziekenhuizen in Suriname houden deze geboortes nauwlettend in de gaten. Daarnaast kondigen diverse bedrijven speciale acties aan ter ere van deze unieke dag. Eén van de opvallende acties is de wisselkoers van 1 op SRD 29 voor de dollar, in plaats van de gebruikelijke SRD 34-35. Een gelegenheid om deze zeldzame dag op een speciale manier te vieren.

error: Kopiëren mag niet!