Onthullingen over misstanden in internaat schokken gemeenschap

Sunweb TV heeft onlangs een verhelderend interview gehad met Sander van Couter, voormalig bestuurslid bij het internaat “Hoop voor de Kinderen”. In dit gesprek kwamen ernstige beschuldigingen aan het licht, variërend van mishandeling en verkrachting tot andere verontrustende incidenten binnen het internaat. 

Deze zaken kwamen voor het eerst in november 2022 aan het licht toen berichten over het slaan van een kind door de voorzitter en het branden van een kind met een strijkijzer door zijn vrouw naar buiten kwamen.

De heer Van Couter deelde dat hij, na het horen van deze afschuwelijke gebeurtenissen, onmiddellijk terugkeerde naar Suriname om de zaken nader te onderzoeken. Wat aanvankelijk leek als individuele incidenten, resulteerde in de ontdekking van een patroon van misbruik, waaronder seksueel misbruik van jongens in het internaat. Dit leidde ertoe dat in februari 2023, de kinderen werden verplaatst naar veiligere locaties.

Tijdens het gesprek werd benadrukt hoe de vermeende daders, waaronder de voorzitter en zijn vrouw, aanvankelijk niet geconfronteerd werden met repercussies voor hun daden. Dit bleek uit de aarzeling van de voorzitter om zich neer te leggen bij zijn schorsing, en de uiteindelijke stap om naar de Surinaamse autoriteiten te stappen.

Verder werd gesproken over de uitdagingen bij het ontmaskeren en vervolgen van deze zaken. Hoewel onlangs een begeleider tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor seksueel misbruik, deelt Van Couter zijn frustratie over het gebrek aan adequate actie van het Openbaar Ministerie en de relatief lichte straffen die worden uitgesproken, gezien de ernst van de misdaden.

Het interview werpt een helder licht op de diepe en schadelijke impact van de misstanden binnen “Hoop voor de Kinderen”. Het benadrukt de noodzaak voor strengere controles en betere bescherming van de meest kwetsbaren in de samenleving, en roept vragen op over de betrokkenheid en doeltreffendheid van overheidsinstanties en het gerechtelijk systeem bij het aanpakken van dergelijke kritieke situaties.

error: Kopiëren mag niet!