Nieuw lied viert 150 jaar Hindostaanse immigratie

Een speciale release van het lied “Chhaiyan Chhaiyan”, markeerde 26 februari, dat de 150e verjaardag van de Hindostaanse immigratie naar Suriname herdenkt. De eerste groep contractarbeiders vertrok op 26 februari 1873 met de Lalla Rookh vanuit Calcutta, Brits-India, en arriveerde na een reis van 99 dagen in Suriname.

Het lied, een creatie van zanger, componist en dichter Raj Mohan, is een eerbetoon aan het Hindostaanse erfgoed. Mohan werkte samen met een internationaal team uit India, Suriname, en Nederland, waaronder vocalisten Nisha Madaran, Devi Jagmohan en Jiya Rambaran, om dit lied tot leven te brengen.

Het project, ondersteund door de familie Gangadin als producenten, maakt gebruik van persoonlijke foto’s, archiefbeelden, 3D animaties en video editing door artiest Manav-D (Menno Algoo), om een krachtige boodschap over te brengen.

“Chhaiyan Chhaiyan” symboliseert de strijd en veerkracht van de contractarbeiders die onder zware omstandigheden op de plantages werkten. Het lied nodigt uit tot reflectie, educatie en inspiratie, en streeft ernaar de geesten van luisteraars en kijkers te verheffen.

Deze muzikale ode is een initiatief van de familie Gangadin, afstammelingen van contractarbeiders die in 1896 vanuit Brits-Indië naar Suriname migreerden. Met “Chhaiyan Chhaiyan” hopen zij de herinnering aan de Hindostaanse immigratie levend te houden en een nieuw begrip en waardering voor deze geschiedenis te stimuleren.

error: Kopiëren mag niet!