Hooggerechtshof Onderzoekt Presidentiële Immuniteit van Trump in April

In april zal het Amerikaanse Hooggerechtshof zich buigen over de kwestie van presidentiële immuniteit van voormalig president Donald Trump, gerelateerd aan zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te wijzigen. Deze acties culmineerden in de gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof, met een conservatieve meerderheid die deels door Trump zelf is benoemd, zal mondelinge pleidooien aanhoren op 22 april, met verwachting van een uitspraak in juni.

De advocaten van Trump verdedigen dat zijn status als president hem immuniteit verleent voor handelingen verricht tijdens zijn ambtstermijn. Echter, Amerikaanse rechtbanken hebben deze claim voorheen verworpen, door hem te beschouwen als een kandidaat ten tijde van de gebeurtenissen. Terwijl Trump streeft naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2024, waarbij hij momenteel als hoofdkandidaat geldt, werpt deze rechtszaak een schaduw over zijn campagne en benadrukt de blijvende invloed van de verkiezingen van 2020 en hun nasleep op het Amerikaanse politieke landschap.

error: Kopiëren mag niet!