Historische uitreiking eerste bachelor biologie diploma’s aan Anton de  Kom Universiteit

In een feestelijke ceremonie op de Anton de Kom Universiteit hebben studenten van de FBNW (Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen) hun diploma’s en certificaten ontvangen. Onder hen bevonden zich de eerste afgestudeerden van de bacheloropleiding biologie, een mijlpaal die extra werd benadrukt door Kartika Durjan in haar toespraak tijdens de certificaatuitreiking. Deze prestatie onderstreept de ontwikkeling van lokaal academisch kader gericht op het behoud en bescherming van de Surinaamse biodiversiteit.

Het traject naar deze historische uitreiking begon toen in 2018 een team van experts waaronder Hannie van der Landen en Jan Mol, de handen ineensloegen om deze geaccrediteerde opleiding te starten, om tegemoet te komen aan een gebrek aan lokale wetenschappelijke opleidingen in dit veld. Dit initiatief was gericht op het versterken van lokale expertise voor onderzoek naar en bescherming van Suriname’s rijke biodiversiteit.

De afgestudeerden, die de eerste ambassadeurs van deze nieuwe opleiding zijn, worden geprezen voor hun doorzettingsvermogen, vooral gelet op de moeilijkheden die de Covid-19 pandemie met zich meebracht. De studie vereiste van hen een unieke aanpak en flexibiliteit, vooral toen het aantal studenten drastisch afnam en externe omstandigheden het onderwijsproces compliceerden.

Senaya Rampadaratsing, een van de afgestudeerden, deelde tijdens de ceremonie haar perspectief op de reis die zij en haar medestudenten hadden ondernomen. Ze sprak over de uitdagingen en de beloningen van hun studietraject, de solide gemeenschap die zij binnen hun faculteit en daarbuiten vonden, en de onvoorwaardelijke steun van hun familie en vrienden.

Deze eerste lichting biologen markeert niet alleen een academische overwinning voor de individuele studenten, maar vertegenwoordigt een substantiële vooruitgang in de academische en wetenschappelijke gemeenschap van Suriname. Met trots kunnen zij zeggen dat zij nu bijdragen aan de wetenschappelijke en ecologische ontwikkeling van hun land. Het zet niet alleen een nieuwe standaard voor toekomstige generaties studenten maar draagt ook bij aan de grotere visie van Suriname om haar natuurlijke rijkdommen te bestuderen, te bewaren en duurzaam te benutten.

error: Kopiëren mag niet!