Fit blijven in Suriname: Lopen wint overtuigend in populariteitsrace

In een recente online peiling van Dagblad Suriname werd de vraag gesteld welke gezondheidstrainingen men doet om fit te blijven. Het is duidelijk dat Surinamers een voorkeur hebben voor activiteiten die gemakkelijk toegankelijk en uitvoerbaar zijn in hun omgeving. Met een overweldigende meerderheid van 66% (994 stemmen) kwam lopen als de favoriete activiteit uit de bus om fit te blijven.

De populariteit van lopen verbaast niet. Het is een activiteit die gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus, vereist weinig tot geen uitrusting en kan bijna overal worden gedaan. In vergelijking hiermee voelt rennen – hoewel het ook een vorm van lopen is, maar dan intensiever – met 9% (133 stemmen) toch wat minder geliefd. Misschien schrikt de hogere intensiteit of de grotere impact op de gewrichten sommige mensen af.

Een andere interessante uitkomst is de relatieve populariteit van indoor cardio, die 13% van de stemmen (199 stemmen) wist te vergaren, en daarmee op de tweede plaats eindigt. Dit suggereert dat een aanzienlijk aantal mensen de voorkeur geeft aan georganiseerde fitnesssessies of het gebruik van machines zoals loopbanden en hometrainers, mogelijk vanwege het gemak of de gecontroleerde omgeving.

Krachttraining en wielersport blijken minder populair, waarbij beide slechts 9% (136 stemmen) en 3% (49 stemmen) van de stemmen hebben gekregen. Het lijkt erop dat Surinamers zich meer richten op cardio-gerichte activiteiten om hun gezondheid en fitheid te bevorderen. Deze voorkeur zou kunnen wijzen op een breder begrip van het belang van cardiovasculaire fitheid, of misschien op de lagere toegankelijkheid of bekendheid van krachttraining en wielersport in het algemeen.

Terwijl de resultaten van de peiling duidelijk de voorkeuren van de deelnemers laten zien, benadrukken ze ook het belang van een actieve levensstijl en de veelzijdige manieren waarop mensen fit willen blijven. Welke activiteit men ook kiest, het belangrijkste is dat men beweegt en plezier beleeft aan het proces van fit blijven.

error: Kopiëren mag niet!