Duitsland: Minuscuul visje even luid is als opstijgend vliegtuig

Onderzoekers in Berlijn, Duitsland, hebben ontdekt dat de vissoort Danionella Cerebrum een geluid kan produceren tot wel 140 decibel. Dat lijkt op zich niet heel bijzonder, maar het visje is slechts 12 millimeter groot is.

De aanleiding tot het onderzoek waren vreemde klikgeluiden die de onderzoekers hoorden uit het aquarium waarin de vis zwom. Hierop ging men onderzoeken van waar het geluid kwam.

Met gespecialiseerde camera’s en microfoons probeerden de onderzoekers te achterhalen hoe luid deze vissen nu echt zijn.

Op een afstand van één lichaamslengte (dus ongeveer 12 millimeter) konden de vissen een geluid maken tot wel 140 decibel. Ter vergelijking: dat is ongeveer even luid als vuurwerk dat ontploft of een vliegtuig dat vanaf de landingsbaan opstijgt. Het kan dus ook schadelijk zijn voor het menselijk gehoor. Vanaf één meter afstand is het geluid nog „slechts” 108 decibel, wat nog steeds overeenkomt met het geluid van kettingzaag of een drilboor.

De geluiden worden waarschijnlijk verstuurd om te communiceren tussen soortgenoten. Dat is uniek, want geen enkele andere vis produceert zo’n luide geluid enkel en alleen om te communiceren.

error: Kopiëren mag niet!