De VS uiten hun bezorgdheid over de Chinese politie op Kiribati

February 28, 2024 – De VS hebben landen in de Stille Oceaan gewaarschuwd voor hulp van Chinese veiligheidstroepen na berichten dat de politie uit Peking werkt in het afgelegen atolland Kiribati.

Kiribati is een land met 115.000 inwoners, waarvan het dichtstbijzijnde eiland 2.160 km ten zuiden van Honolulu ligt, en het nieuws komt op een moment dat Peking zijn pogingen hernieuwt om de veiligheidsbanden op de eilanden in de Stille Oceaan uit te breiden, in een toenemende rivaliteit met de Verenigde Staten.

Kiribati wordt niet alleen als strategisch gezien vanwege de relatieve nabijheid van Hawaï, maar ook omdat het een van de grootste exclusieve economische zones ter wereld heeft, die meer dan 3,5 miljoen vierkante kilometer van de Stille Oceaan beslaat.

Het herbergt een Japans satellietvolgstation en China heeft plannen aangekondigd voor de wederopbouw van een Amerikaanse militaire landingsbaan uit de Tweede Wereldoorlog op het Kanton-eiland in Kiribati, wat aanleiding geeft tot Amerikaanse bezorgdheid.

De Verenigde Staten hebben in oktober geantwoord met een belofte om de kade op het eiland Kanton, een voormalige Amerikaanse militaire basis, te upgraden en zeiden dat ze een ambassade in Kiribati willen openen, aldus Reuters.

error: Kopiëren mag niet!