Chaos en Protest bij Beëdiging Nieuw Pakistaans Parlement

ISLAMABAD, 29 februari 2024 – De Pakistaanse Nationale Vergadering was donderdag het toneel van tumultueuze taferelen tijdens de beëdiging van de nieuw gekozen leden. Bondgenoten van de gevangengenomen voormalige premier Imran Khan uit de Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij verstoorden de ceremonie met aanhoudende beschuldigingen van verkiezingsfraude.

De protesten van de PTI-leden, die herhaaldelijk “Stemmendief!” scandeerden, richtten zich tegen Shehbaz Sharif en zijn broer Nawaz Sharif, beiden voormalige premiers, die de sessie bijwoonden en geacht worden een nieuwe regering te vormen. De Sharif-broers en hun bondgenoten werden met gejuich ontvangen, wat wijst op hun steun binnen het parlement.

De nieuwe regering staat voor aanzienlijke uitdagingen, met als belangrijkste de golf van militante aanvallen, energietekorten en een kwakkelende economie die het land richting een nieuw reddingspakket van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) duwt.

Ondanks verklaringen van nationale en internationale waarnemers dat de verkiezingen zijn uitgevoerd onder restrictieve omstandigheden, weerspreekt de verkiezingscommissie van Pakistan de beweringen van PTI over het manipuleren van de verkiezingsuitslagen. De partij van Imran Khan heeft echter landelijke bijeenkomsten aangekondigd om hun campagne tegen de vermeende verkiezingsfraude voort te zetten.

Imran Khan, die momenteel meerdere gevangenisstraffen uitzit op beschuldiging van corruptie en andere vergrijpen, blijft juridisch strijden tegen zijn veroordelingen. Zijn partij heeft het IMF opgeroepen om een ​​audit van de recente verkiezingen te koppelen aan verdere gesprekken met Islamabad, een beweging die door rivalen bekritiseerd wordt als schadelijk voor de economie van het land.

In de tussentijd bereidt Shehbaz Sharif zich voor op een nieuwe reddingsoperatie na het aflopen van het huidige reddingspakket van het IMF in maart, te midden van economische onzekerheid en politieke onrust.

error: Kopiëren mag niet!