CARICOM-Brazilië top: Nieuwe samenwerkingshorizon na 14 jaar onderbreking

Na veertien jaar pauze hernieuwen de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en Brazilië hun engagement voor regionale integratie en samenwerking met plannen voor de tweede CARICOM-Brazilië Top tegen het einde van dit jaar. Dit initiatief werd gemarkeerd tijdens gesprekken tussen de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula Da Silva en de huidige CARICOM-voorzitter, president dr. Irfaan Ali van Guyana, samen met andere CARICOM-leiders.

Deze hernieuwde inzet voor samenwerking werd besproken in Georgetown, waarbij beide partijen de afgelopen 14 jaar overspannen en het belang benadrukken van opnieuw bijeenkomen.

President Ali benadrukte de noodzaak van het herconveniëren van de top voor een intensieve dialoog over cruciale regionale kwesties, terwijl hij het leiderschap van Brazilië onder president Lula roemde.

President Lula wees op het belang van het hervatten van politieke dialogen en het opstellen van een substantiële agenda voor de aankomende top. Hij benadrukte de cruciale rol van CARICOM in de regionale integratie en ziet de organisatie als een essentiële partner voor Brazilië binnen de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC).

Deze verwachte top streeft ernaar niet alleen het grote tijdsverschil sinds de laatste ontmoeting te overbruggen maar ook om nieuwe samenwerkingspaden, economische ontwikkeling en wederzijds begrip tussen de twee regio’s te verkennen.

error: Kopiëren mag niet!