Bonaire: Olie uit gekapseisd vaartuig voor kust Trinidad & Tobago vervuilt kust Bonaire

Meerdere plekken aan de oostkust van Bonaire zijn vervuild geraakt door olie. De olie is afkomstig uit de tankduwbak die eerder deze maand kapseisde bij Trinidad en Tobago, zo’n 700 kilometer ten oosten van Bonaire.

De olie vormt een ernstige bedreiging voor zeedieren en kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, meldt het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB).

Uit de duwbak lekt nog altijd olie. De havenautoriteit en natuurbeheerder STINAPA hebben de afgelopen dagen al maatregelen getroffen om de olie tegen te houden. Maar ondanks olieschermen bij onder meer het Sorobon-strand spoelden lokaal toch olieresten aan.

De olie is afkomstig uit de tankduwbak die op 7 februari kapseisde bij Trinidad &Tobago. De regering zette daarop het rampenplan in werking. Het vaartuig had geen noodsignaal verzonden. Ook werd op de rampplek geen bemanning aangetroffen.

De Kustwacht en het ministerie van Nationale Veiligheid van Trinidad &Tobago konden later vaststellen dat de duwbak samen met een sleepboot onderweg was naar Guyana. De eigenaren van de combinatie zijn inmiddels in beeld bij de autoriteiten.

error: Kopiëren mag niet!