NH bezoekt demonstratie-locatie voor kwikvrije goudwinning 

In het belang van milieuverantwoorde goudwinning hebben diverse stakeholders 23 februari het dorp Compagniekreek te Brokopondo bezocht. Daar is een demonstratiesite voor het pilot project rond kwikvrije goudmijnbouw opgezet. Deze zal binnen afzienbare periode officieel in bedrijf worden gesteld. De uitvoerende partners voor het “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining” Project, kortweg het ‘EMSAGS Project’, zijn het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname). 

Onder de aanwezige stakeholders bevonden zich de onderdirectrice Mijnbouw, Angela Monorath, functionarissen van het ministerie van NH, het team van het EMSAGS-project, en vertegenwoordigers van de organisaties Alliance for Responsible Mining (ARM), UNDP (United Nations Development Programme) en WWF Guianas.    

Gedurende de oriëntatiemissie werd door Johannes Abilie, National Coordinator van ARM, een rondleiding verzorgd waarbij de werking van het milieuverantwoord goudmijnbouwsysteem aan de aanwezigen is gedemonstreerd. Onder andere werd de werking van de Icon Gold Concentrator is getoond. Deze centrifugemachine scheidt door de combinatie van water en trillingen het goud van andere materialen zoals zand en grind.

Ook is de werking van de shaking table, ookwel schud- of triltafel gedemonstreerd. Deze ‘schuddende tafel’ scheidt op basis van dichtheid en zwaartekracht het goud van andere materialen voor verdere verwerking.

De delegatie heeft ook een bezoek gebracht aan de MTEC te Brokopondo, een Mijnbouwopleidings- en Uitbreidingscentrum voor de verspreiding en monitoring van milieuverantwoorde kleinschalige goudmijnbouw-methoden.

De demosite is tot stand gekomen door partnerschap van het EMSAGS met WWF Guianas en ARM. Deze samenwerking is in 2023 van start gegaan. 

error: Kopiëren mag niet!