Medische onderzoeken wijzen op langdurige Covid-risico’s voor het hart

Recente studies tonen aan dat het risico op een hartaanval in het jaar na een Covid-19-infectie verdubbeld kan zijn ten opzichte van het normale risico, met een verhoogde kans op een hartontsteking die ongeveer vijf keer hoger is.

Drie onderzoeken naar ‘Long Covid’, een term die wordt gebruikt voor aandoeningen die optreden na een initiële Covid-19-infectie, wijzen op mogelijke gevolgen voor de cardiovasculaire gezondheid die pas later duidelijk worden.

Onderzoek uit 2023 van het JAMA Health Forum en twee rapporten uit 2022 van EClinicalMedicine en Nature Medicine tonen aan dat Covid-19 geassocieerd wordt met een verhoogd risico op gevaarlijke bloedstolsels, microstolsels en schade aan bloedvaten.

Het risico op een hartaanval of hartstilstand in het jaar na een Covid-19-infectie blijkt ongeveer twee keer zo hoog te zijn als normaal, met een vijf keer grotere kans op myocarditis, oftewel hartspierontsteking.

error: Kopiëren mag niet!