Lula Bemiddelt in Esequibo-conflict tijdens Bezoek aan Guyana

Tijdens zijn eerste bezoek aan Guyana in zijn derde ambtstermijn zet de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva zich in voor bemiddeling te midden van de oplopende spanningen in de regio, veroorzaakt door het territoriale geschil over de Esequibo-regio tussen Guyana en Venezuela. De delegatie zal deelnemen aan de 46e Caricom-top en gesprekken voeren met de Guyanese president Irfaan Ali, vooral gericht op de Esequibo-regio, een gebied geclaimd door zowel Guyana als Venezuela. De inzet voor vreedzame discussies is bevestigd tijdens een recente bijeenkomst van functionarissen uit Brazilië, Guyana en Venezuela, ondanks de toenemende militaire druk in de regio en recente olieboringsplannen van ExxonMobil in de betwiste wateren. Lula’s diplomatieke missie benadrukt het streven naar herstel van de betrekkingen en regionale stabiliteit.

error: Kopiëren mag niet!