Economische druk leidt tot vermindering alcoholconsumptie in Suriname

Een recente webpeiling uitgevoerd door Dagblad Suriname wijst uit dat de meerderheid van de respondenten – maar liefst 88% van de 1.459 deelnemers – in januari 2024 minder alcohol heeft geconsumeerd vergeleken met december 2023. 

Dit onthullende resultaat lijkt een directe weerspiegeling van de toenemende economische druk waarmee vele Surinamers te maken krijgen, wat hen dwingt hun uitgavenpatroon aan te passen, ook als het gaat om de aankoop van alcohol.

Slechts 12% van de respondenten gaf aan meer alcohol te hebben geconsumeerd, wat neerkomt op 168 stemmen. Deze opvallende vermindering in alcoholconsumptie kan niet uitsluitend aan persoonlijke keuzes of voornemens voor het nieuwe jaar worden toegeschreven. Het lijkt er eerder op dat de financiële druk, waaronder de stijgende prijzen en de economische recessie, een aanzienlijke rol spelen in de besluitvorming van consumenten.

Dit fenomeen gaat ook gepaard met een trend waarbij consumenten neigen naar het kopen van goedkopere merken. Dit gedrag is een indicatie dat, ondanks de mogelijkheid dat mensen hun consumptiepatroon willen behouden, financiële beperkingen hen dwingen tot meer budgetvriendelijke opties.

Deze ontwikkeling roept echter verschillende vragen en overwegingen op. Aan de ene kant is de verminderde consumptie van alcohol, vanuit een gezondheidsperspectief, een positieve ontwikkeling. Het kan leiden tot een gezondere levensstijl en mogelijk de druk op de gezondheidszorg verminderen.

Aan de andere kant legt het de nadruk op de grotere economische problematiek waarmee Surinamers geconfronteerd worden. De noodzaak om basisbehoeften en consumptiegoederen te reduceren, inclusief alcohol, geeft aan dat het dagelijks leven voor velen steeds moeilijker wordt.

error: Kopiëren mag niet!