Dringende Oproep voor Actie in Haïti tijdens Caribische Top**

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva dringt aan op snelle actie in Haïti te midden van aanhoudende crisis, tijdens een Caribische top in Georgetown, Guyana. Haïti, geplaagd door geweld door gewapende bendes en wijdverspreide onrust, zag de bevolking de straten opgaan om het vertrek van premier Ariel Henry te eisen. De VN heeft onlangs $674 miljoen aangevraagd voor humanitaire hulp in Haïti, waar 45% van de bevolking kampt met voedselonzekerheid. Premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda meldde vooruitgang in de gesprekken, waarbij Henry beloofde te dienen als bemiddelaar en bereid was tot machtsdeling. Ondanks eerdere beloftes, blijft een duidelijke verkiezingsdatum onbepaald, met een mogelijke verkiezing binnen twaalf maanden. De aankondiging dat Benin mogelijk 2.000 troepen levert voor een VN-missie naar Haïti volgt op Kenia’s toezegging om de missie te leiden. Browne riep Westerse machten, en specifiek Frankrijk, op om meer leiderschap en hulp te bieden bij het herstellen van vrede en stabiliteit in Haïti.

error: Kopiëren mag niet!