Caricom breidt banden met Midden-Oosten uit

De Caribische Gemeenschap (Caricom) intensiveert haar internationale relaties door stappen te zetten naar het vestigen van een diplomatieke aanwezigheid in het Midden-Oosten, met name in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië.

Deze stap is wederzijds, aangezien beide landen uit het Midden-Oosten ook hun diplomatieke voetafdruk in Caricom-landen vergroten, zoals aangekondigd door de Caricom-voorzitter en president van Guyana, Irfaan Ali, tijdens de 46e bijeenkomst van de Conferentie van regeringsleiders van Caricom.

Het initiatief omvat de oprichting van een Caricom-huis in zowel de VAE als Saoedi-Arabië, evenals de vestiging van diplomatieke vertegenwoordigingen van deze landen in de Caricom-regio. Deze strategische uitbreiding volgt op de Caricom-Saoedi-top in november, waarbij Caribische landen financiering kregen voor diverse projecten.

Een belangrijke focus van de samenwerking ligt op gebieden zoals landbouw, toerisme, handel en investeringen. Een opmerkelijke opkomst is de discussie over het vestigen van een $25 miljoen faciliteit ter ondersteuning van de voedselproductie in de Caricom-regio, versterkt door Saoedi-Arabië’s betrokkenheid en belofte van $2,5 miljard voor regionale ontwikkeling.

Guyana, in het bijzonder, profiteert reeds van zijn relaties met Saoedi-Arabië door middel van een leningsovereenkomst van $150 miljoen met het Saudi Fund for Development (SFD), welke belangrijke infrastructurele en woonprojecten in het land ondersteunt.

De Caricom-streven naar economische integratie, sociale ontwikkeling, coördinatie van buitenlands beleid en veiligheidssamenwerking, vormt de basis voor deze versterkte internationale samenwerkingsverbanden. De vergadering trekt ook internationale aandacht met deelname van delegaties uit onder andere Ghana, Lesotho, het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties.

Onderwerpen zoals klimaatverandering, regionale veiligheid, financiën, en internationale kwesties staan op de agenda, met specifieke aandacht voor de situatie in Haïti, regionaal vervoer, en het komende T20 Cricket World Cup Heren van de ICC dit jaar.

error: Kopiëren mag niet!