TotalEnergies zet groot olieproject van Suriname in de steigers

TotalEnergies, de Franse energiegigant, bereidt zich voor op een definitieve investeringsbeslissing (FID) eind 2024 voor een omvangrijk olieproject in Blok 58 voor de kust van Suriname. Dit project, een samenwerking tussen TotalEnergies en APA Corporation, belooft bijna 700 miljoen vaten aan winbare hulpbronnen te benutten en markeert een belangrijk moment voor de Surinaamse olie-industrie.

Met een geschatte investering van $9 miljard, is het voorgenomen ontwikkelingsconcept van TotalEnergies gericht op een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) 150 kilometer uit de kust, met een voorgenomen olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. De eerste olieproductie wordt gepland voor 2028, waarmee het project zich inzet voor zero-flaring en het volledig opnieuw injecteren van bijbehorend gas in de reservoirs.

De plannen komen te midden van wereldwijde prijsstijgingen die kostenverhogingen teweegbrengen, waardoor zorgvuldige afwegingen noodzakelijk zijn in het FID-proces. Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, benadrukt het belang van dit project voor het bedrijf en geeft aan dat alle opties worden onderzocht om de effecten van dergelijke prijsstijgingen te compenseren.

Staatsolie steunt de geplande tijdlijn van TotalEnergies en staat open voor versnellingsmogelijkheden van het project. Het bedrijf benadrukt dat mogelijke vertragingen nog te prematuur zijn om definitief vast te stellen, gezien de lopende marktonderzoeken.

Dit initiatief heeft niet alleen de potentie om de Surinaamse oliesector aanzienlijk te versterken, maar ook om lokale inhoud en samenwerking met Staatsolie te bevorderen. Met reeds vijf belangrijke ontdekkingen sinds 2019, en de exploratie van aanvullende blokken, speelt TotalEnergies een cruciale rol in de ontwikkeling van Suriname’s offshore potentieel.

Met aanvullende productiedelingscontracten (PSC’s) met Shell, QatarEnergy en Petronas voor drie offshore-blokken, waar Staatsolie het recht heeft om in de ontwikkelingsfase te participeren met een maximum van 20%, belooft de toekomst veelbelovende mogelijkheden voor Surinames positie binnen de regionale en mondiale olie-industrie.

error: Kopiëren mag niet!