Plannen voor Troepeninzet in Oekraïne door NAVO- en EU-Leden Onthuld door Slowaakse Premier

De Slowaakse premier Robert Fico heeft onthuld dat sommige NAVO- en EU-lidstaten overwegen om troepen naar Oekraïne te sturen op een bilaterale basis. Deze informatie komt naar voren te midden van groeiende spanningen en aanhoudende militaire steun van het Westen aan Oekraïne. Fico, die bekend staat om zijn weerstand tegen militaire hulp aan Oekraïne en wiens standpunt soms als pro-Russisch wordt gezien, heeft geen verdere details verstrekt over deze plannen en andere Europese leiders hebben nog niet gereageerd op zijn uitspraken.

Voorafgaand aan een bijeenkomst van Europese leiders in Parijs, benadrukte Fico dat Slowakije niet van plan is soldaten naar Oekraïne te sturen. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft eerder aangegeven dat de NAVO en haar bondgenoten niet direct betrokken willen raken bij het conflict om een confrontatie met Rusland en een mogelijke wereldwijde oorlog te voorkomen.

De bijeenkomst in Parijs, georganiseerd door de Franse president Emmanuel Macron, is gericht op het versturen van een boodschap van Europese vastberadenheid over Oekraïne en het tegenspreken van de Russische overtuiging dat zij ongetwijfeld het conflict zullen winnen, dat nu zijn derde jaar ingaat. Fico heeft zijn zorgen geuit over het risico van een grote escalatie van het conflict en de mislukking van de westerse strategie met betrekking tot Oekraïne.

error: Kopiëren mag niet!