Oekraïense Tactieken Leiden tot Grote Russische Verliezen in de Zwarte Zee

26 februari 2024 – De Oekraïense strijdkrachten hebben, ondanks het ontbreken van een conventionele marinevloot, significante schade toegebracht aan bijna een derde van de Zwarte Zeevloot van Vladimir Poetin. Een indrukwekkende prestatie gezien het arsenaal van de Russische vloot bestaat uit 74 schepen.

Met behulp van innovatieve technologieën zoals onbemande oppervlakteschepen (USV’s) beladen met explosieven, en ondersteund door traditionele langeafstands-anti-scheepsraketten, hebben de Oekraïense strijdkrachten bewezen effectief te zijn in het ondermijnen van de Russische zeemacht.

De vernietiging van het Russische landingsschip Caesar Kunikov op 14 februari markeert het recentste verlies, waardoor het aantal Russische oorlogsschepen en onderzeeërs dat is vernietigd of zwaar beschadigd, oploopt tot circa 21.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, benadrukt de exceptionele bekwaamheid en competentie van de Oekraïense strijdkrachten met deze militaire successen. De inzet van Groep 13 Magura V5 USV’s door de militaire inlichtingendienst van Oekraïne (HUR) onderstreept de effectiviteit van deze strategie.

Eén van de meest ingrijpende aanvallen werd uitgevoerd op 13 april 2022, toen de Slava-klasse kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, werd getroffen door twee Oekraïense R-360 Neptune anti-scheepsraketten. De Moskva zonk vermoedelijk de dag erna tijdens sleeptocht naar de haven van Sebastopol, met de veronderstelling dat de helft van de 485 bemanningsleden omkwam tijdens het incident.

De Russische regering heeft zich niet uitgesproken over de specifieke aanval en beweert dat het schip gezonken is als gevolg van een explosie aan boord die leidde tot brand, verergerd door stormachtige omstandigheden.

Deze tactieken benadrukken de inventiviteit en flexibiliteit van de Oekraïense strijdkrachten in hun confrontatie met de Russische marine, wat bijdraagt aan een veranderend strategisch landschap in de Zwarte Zee.

error: Kopiëren mag niet!