In maart verschijnt het boek ‘Onthulling dader Rijswijkse moorden’

“Een man met een diplomatenpas, tijdelijk ambtenaar op de Surinaamse ambassade”

In maart verschijnt bij uitgever Elikser in Leeuwarden, Nederland, het boek ‘Onthulling dader Rijswijkse moorden’ van Nizaar Makdoembaks. Een dader met een diplomatenpaspoort, werkzaam destijds op de ambassade van Suriname, aldus de auteur.

Het boek gaat over de door twee mannen gepleegde brute moordaaslag in Rijswijk in de nacht van 7 op 8 maart 1985, waarbij drie mannen van dichtbij werden doodgeschoten, twee raakten zwaargewond. Alle slachtoffers waren lid van een amateurband. Zij repeteerden in de kantoorruimte op de verdieping waar ook de Raad voor de Bevrijding van Suriname was gevestigd, een organisatie die zich verzette tegen het regime van legerleider Desi Bouterse. 

De zoektocht naar de daders begon meteen en de politie verspreidde onder meer een compositietekening van de daders. Gaandeweg het onderzoek ging men ervan uit dat het een vergismoord betrof met de Raad voor de Bevrijding van Suriname als het eigenlijke doelwit. Uiteindelijk is niemand voor de aanslag veroordeeld.

Op het moment van de aanslag was Nizaar Makdoembaks sinds enkele maanden bezig met het opbouwen van een huisartsenpraktijk in de Amsterdamse Bijlmer. Als activistisch Surinamer kende hij de maatschappelijke en culturele achtergronden van vooral de Surinamers in dat stadsdeel. 

Toen Makdoembaks de compositietekening zag van één van de daders van de Rijswijkse aanslag, schrok hij. Hij herkende in de tekening een patiënt uit zijn praktijk. Wat moest hij doen, wat kón hij doen? Niets! Gebonden als hij was aan zijn medisch beroepsgeheim, alsook bevreesd voor mogelijke vergeldingsacties van Surinamers die Bouterse steunden.

Nu, bijna veertig jaar later, geldt dat beroepsgeheim nog steeds. 

Desondanks durft Makdoembaks zijn zwijgen te doorbreken in het kader van de waarheidsvinding. Hij gaat in op de achtergrond van zijn ‘patiënt A’, een man met nota bene een diplomatenpas als tijdelijk ambtenaar van de Surinaamse ambassade.
Een onthullende reconstructie, aldus de uitgever.

error: Kopiëren mag niet!