Gouden leeuwaapjes en Lears ara’s die naar Togo waren gesmokkeld, onder andere door een Surinamer, terug in Brazilië 

Een groep van 17 gouden leeuwaapjes en 12 Lears ara’s zijn gered uit de internationale handel in wild en weer terug in Brazilië, nadat ze medio februari waren aangetroffen aan boord van een zeilboot met motorpech voor de kust van Togo in West-Afrika. De Kustwacht van Togo nam de dieren in beslag en arresteerde een paar personen die zich aan boord bevonden, waaronder een Surinamer. De zeilboot was onderweg van Brazilië naar Benin, buurland van Togo.

De dieren staken in verschrikkelijke omstandigheden de Atlantische Oceaan over aan boord van de zeilboot, aldus de Associação Mico Leão Dourado, de organisatie die het gebied in Brazilië beheerd waar de aapjes endemisch zijn, hun habitat hebben.

Afgelopen zaterdagochtend, 24 februari, landden de dieren op Braziliaanse bodem in een vliegtuig van de Braziliaanse Federale Politie. “Blijkbaar gaat het allemaal goed met de dieren en gaan ze nu door quarantaine om de toestand van elk van hen te beoordelen”, aldus de  Associação Mico Leão Dourado.

De operatie was moeilijk, spectaculair en ongekend. De Braziliaanse regering mobiliseerde verschillende instanties, waaronder de Federale Politie, en stuurde zelfs een vliegtuig om dit echte Braziliaanse natuur erfgoed te redden.

Binnenkort komt de organisatie met nadere informatie omtrent het redden van de aapjes en vogels uit Togo. Zowel de aapjes als de ara’s hebben hun leefgebied in een specifiek natuurgebied in Brazilië en zijn beide een bedreigde en beschermde diersoort. De betrokkenheid van een Surinamer bij deze smokkel maakt weer eens duidelijk hoe nauw betrokken Suriname is bij de illegale handel in beide diersoorten.

PK

error: Kopiëren mag niet!