Benin Biedt 2.000 Troepen Aan voor VN-Goedgekeurde Missie in Haïti

Benin heeft aangekondigd 2.000 politieagenten te zullen inzetten als onderdeel van een door de Verenigde Naties goedgekeurde, door Kenia geleide multinationale veiligheidsmacht in Haïti. Deze troepenmacht is bedoeld om het toenemende bendegeweld in het Caribische land aan te pakken. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, benadrukte tijdens een persconferentie in Georgetown, Guyana, de urgentie van de inzet van deze troepenmacht. Ze vermeldde dat deze missie essentieel is voor het herstellen van vrede en veiligheid, het mogelijk maken van vrije en eerlijke verkiezingen, en het verlichten van de humanitaire crisis in Haïti.

De geplande inzet werd oorspronkelijk vertraagd door een uitspraak van een Keniaanse rechtbank in januari, die stelde dat de regering niet de bevoegdheid had om politieagenten buiten Kenia te sturen. Echter, de Keniaanse president William Ruto verzekerde dat de inzet nog steeds doorgang zou vinden na het voltooien van het benodigde papierwerk om aan de eisen van de rechtbank te voldoen.

Dit initiatief komt op een moment dat Haïti een dramatische toename van bendegeweld ervaart, met een VN-rapport dat aangeeft dat bendes vorig jaar 8.400 mensen hebben vermoord, wat een stijging van 122% ten opzichte van 2022 betekent.

error: Kopiëren mag niet!