“Anti-moslimhaatzaaiende uitlatingen zijn genormaliseerd en onderdeel geworden van de sociaal-politieke sfeer van India.”

Hoe haatzaaiende uitlatingen tegen moslims zich verspreiden in India

In 2023 werden in India gemiddeld bijna twee anti-islamitische haatzaaiende evenementen per dag geregistreerd, waarbij drie op de vier van deze evenementen plaatsvonden in staten die geregeerd worden door de Bharatiya Janata-partij (BJP) van premier Narendra Modi. Dit blijkt uit een rapport van India Hate Lab (IHL), een onderzoeksgroep gevestigd in Washington DC. De piek in haatzaaiende gebeurtenissen viel samen met politieke campagnes en opiniepeilingen in vier grote staten tussen augustus en november.

De IHL documenteerde in totaal 668 haatzaaiende gebeurtenissen in 18 staten en drie federaal bestuurde gebieden, met de hoogste aantallen in Maharashtra, Uttar Pradesh en Madhya Pradesh. Deze staten, die grote kiezersbases hebben en door de BJP worden geregeerd, waren verantwoordelijk voor 43 procent van de totale haatuitingen in 2023. Ook kleinere staten zoals Haryana en Uttarakhand zagen aanzienlijke aantallen haatzaaiende gebeurtenissen.

De regering blokkeerde de website van India Hate Lab en Hindutva Watch, een andere tracker voor haatmisdrijven, wat wijst op een poging om de verspreiding van informatie over haatzaaiende gebeurtenissen te beperken. Het rapport van IHL benadrukt de geografische verspreiding van haatzaaiende gebeurtenissen, de triggers achter deze gebeurtenissen en de timing van hun voorkomen.

Prem Shukla, een woordvoerder van de BJP, verdedigde de partij door te stellen dat ze zich verzet tegen “islamitische fundamentalistische krachten” en beweerde dat de gegevens van IHL een bevooroordeeld beeld geven. Het rapport toont echter aan dat 75 procent van de haatzaaiende gebeurtenissen plaatsvond in BJP-geregeerde staten, met een directe oproep tot geweld tegen moslims in meer dan 77 procent van de gevallen in deze staten en gebieden.

error: Kopiëren mag niet!