Ameen Sayani, iconische radiopresentator en gouden stem van ‘Geetmala’, sterft op 91-jarige leeftijd

De legendarische radiopresentator Ameen Sayani, wiens stem decennialang weerklonk in de huizen van miljoenen Indiërs, is op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon, Rajil Sayani, heeft bekendgemaakt dat hij woensdag na een hartaanval is overleden in het HN Reliance Hospital in Mumbai.

Sayani, wiens carrière de magie van radio naar nieuwe hoogten tilde, maakte zijn naam met het iconische radioprogramma ‘Geetmala’. Dit programma, dat Bollywood-hits presenteerde aan een landelijk publiek, werd een integraal onderdeel van het culturele weefsel van India en maakte Sayani tot een huishoudnaam.

De uitdrukking “Behno aur Bhaiyo”, waarmee hij zijn luisteraars aansprak, werd zijn handelsmerk en symboliseerde zijn warme band met zijn publiek.

Geboren op 21 december 1932 in Mumbai, volgde Sayani eerst een carrière als Engelstalige omroeper maar vond na de onafhankelijkheid van India zijn ware roeping met Hindi-uitzendingen, waarmee hij de harten van luisteraars won. Zijn invloed strekte zich uit over een carrière van meer dan zes decennia, waarin hij niet alleen meer dan 54.000 radioprogramma’s produceerde en presenteerde maar ook zijn stem leende aan 19.000 advertenties en jingles.

Naast zijn radiowerk had Sayani ook enkele acteerrollen, vaak als omroeper, in diverse films. Zijn bijdrage aan de Indiase radiowereld en de manier waarop hij entertainment en informatie bracht, wordt gevierd en herinnerd door velen.

Premier Narendra Modi eerde Sayani met een condoleancebericht waarin hij de “gouden stem” van Sayani prees voor zijn charme en warmte. In zijn bericht op X uitte Modi zijn verdriet over het overlijden van Sayani en betuigde hij zijn condoleances aan zijn familie, bewonderaars, en radioliefhebbers. “Moge zijn ziel in vrede rusten,” voegde hij eraan toe.

Sayani’s overlijden markeert het einde van een tijdperk in de radio-omroep, maar zijn nalatenschap en de herinnering aan zijn stem zal voortleven in de harten van zijn luisteraars en allen die hem bewonderden.

error: Kopiëren mag niet!