War over Gaza: waarom Palestijnen twijfelen aan de westerse beloften van een onafhankelijke staat

Farid Taamallah

Terwijl Israël doorgaat met het uitroeien van de bevolking van Gaza, voelen de recente gesprekken in westerse hoofdsteden over de Palestijnse staat aan als een flagrante hoax

Terwijl een aantal westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, hun mogelijkheden voor mogelijke erkenning van een Palestijnse staat afwegen, heeft de Israëlische regering publiekelijk elke internationale poging afgewezen om een oplossing op te leggen.

Als Palestijnen hebben wij tientallen jaren geleden onder de Israëlische bezetting, de diefstal van ons land, en de moord en ontheemding van ons volk. Op basis van onze lange en bittere ervaringen met de VS en hun bondgenoten hebben we grote twijfels over de ernst van hun uitgesproken bedoelingen.

Hebben westerse regeringen eindelijk de olifant in de kamer opgemerkt? Hebben zij oprecht de noodzaak ingezien van het beëindigen van de bezetting en het onrecht, of is deze hele exercitie weinig meer dan een verzachtend middel om de woede van de publieke opinie te absorberen?

De recente verklaringen van westerse regeringen over de erkenning van een Palestijnse staat zijn zeer breed, zonder duidelijk tijdschema of praktische maatregelen om Israëls naleving af te dwingen.

De Palestijnen kunnen niet teruggaan naar een eindeloos proces als Oslo, dat geen tastbare resultaten heeft opgeleverd – en Israël mag geen vetorecht krijgen over de oprichting van een Palestijnse staat.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrieven van MEE
Meld u aan voor de nieuwste waarschuwingen, inzichten en analyses, te beginnen met Turkey Unpacked
Jouw email

Er zijn ook veel vragen over de samenstelling van onze langverwachte staat en zijn grenzen. Zou het in overeenstemming zijn met VN-resolutie 181, waarin precieze grenzen werden afgebakend, of zou het gebaseerd zijn op de ‘deal van de eeuw’ uit het Trump-tijdperk, die de oprichting van Palestijnse bantoestans voorzag en Israël groen licht gaf om een groot deel van de Palestijnse gebieden te annexeren? bezette Westelijke Jordaanoever?

Het lot van de illegale nederzettingen van Israël, bewoond door honderdduizenden kolonisten, is ook onduidelijk. Zouden ze verwijderd worden? Zouden zij burgers van de nieuwe Palestijnse staat worden?

En waar zou de hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat zijn – in Jeruzalem, dat de VS eerder erkenden als de hoofdstad van Israël? Hoe zit het met het recht op terugkeer voor miljoenen Palestijnse vluchtelingen?

Gebrek aan vertrouwen
Hoewel westerse regeringen vaag zijn geweest over de potentiële grenzen van een Palestijnse staat, zijn ze duidelijk over de uiteindelijke functie ervan: een gedemilitariseerde natie die ‘in vrede’ leeft met Israël, dat zwaar bewapend is en over een nucleair arsenaal beschikt.

Als Palestijnen hebben we niet veel vertrouwen in het westerse gepraat over een Palestijnse staat, vooral omdat de VS een veto blijven uitspreken over een staakt-het-vuren in Gaza. De geschiedenis heeft het gebrek aan ernst van het Westen in dit opzicht aangetoond, te midden van een litanie van gebroken beloften.

Volg de live verslaggeving van Middle East Eye over de oorlog tussen Israël en Palestina

In de jaren negentig stelden de Oslo-akkoorden een tijdsbestek van vijf jaar vast voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. In plaats daarvan ging de bouw van Israëlische nederzettingen, samen met meer moorden en ontheemding van Palestijnen, gestaag door.

Het is niet waarschijnlijk dat we een verrassend ontwaken zien bij deze westerse machten, die nog steeds de criminele oorlog van Israël tegen de bevolking van Gaza steunen.

De westerse hoofdsteden herhaalden de belofte van een Palestijnse staat met de “routekaart voor vrede”, voorgesteld door het Kwartet voor het Midden-Oosten (de VS, de EU, Rusland en de VN), waarin een deadline van 2005 werd gesteld voor een definitieve regeling. Maar tot op de dag van vandaag gaat de bouw en bezetting van Israëlische nederzettingen door.

En toen de VS in 2017 Jeruzalem erkenden als de hoofdstad van Israël en andere landen onder druk zetten om hetzelfde te doen, leek de wereld het vooruitzicht van een Palestijnse staat te vergeten. Het speelt niet langer een rol in het ‘Grotere Midden-Oostenproject’, waarvan de nieuwe kenmerken werden gedefinieerd door de Abraham-akkoorden.

De ironie is dat het recente gepraat over een Palestijnse staat uit dezelfde westerse landen komt die hebben deelgenomen aan de genocidale oorlog tegen het Palestijnse volk in Gaza, en die het idee van verantwoordelijkheid voor Israël bij het Internationale Gerechtshof hebben verworpen. Groot-Brittannië en de VS zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de meeste rampen die het Midden-Oosten de afgelopen eeuw hebben getroffen.

Het is niet waarschijnlijk dat we een verrassend ontwaken zien bij deze westerse machten, die nog steeds de criminele oorlog van Israël tegen de bevolking van Gaza steunen. Dit zou eerder onderdeel kunnen zijn van een plan om Israël “van zichzelf” te redden, en om de publieke woede over Israëls dagelijkse misdaden tegen weerloze burgers in Gaza te absorberen.

Gezicht redden
Israël zal prikkels en beloningen aangeboden krijgen in ruil voor het stoppen van de massamoord op Palestijnen in Gaza. De grootste hiervan zal de normalisering met Saoedi-Arabië en de integratie binnen de regio zijn.

Al dit gepraat over een Palestijnse staat is waarschijnlijk bedoeld om het gezicht te redden van de Arabische regimes die medeplichtig zijn aan de Israëlisch-westerse oorlog tegen het Palestijnse volk, en om hen te beschermen tegen toekomstige repercussies, met als uiteindelijk doel het hervatten van het Israëlisch-Arabische normalisatieproces. Saoedi-Arabië is de meest waarschijnlijke kandidaat om toe te treden de dag nadat de oorlog is afgelopen.

Riyad heeft de normalisering afhankelijk gesteld van het vinden van een “oplossing” voor de Palestijnse kwestie. De recente gesprekken in Washington, Londen en Parijs over deze kwestie zijn vooral gericht tegen het Saoedische regime, waardoor het in de richting van de normaliseringstrein wordt geduwd. Dit zou definitief een einde maken aan de boycot van Israël in de Arabische en islamitische wereld.

Dit zou de belangen dienen van Israël, van de westerse landen die het land steunen, en van de Arabische staten die graag mee willen normaliseren. Het zou Israël tot een geavanceerde militaire en economische basis voor de westerse hegemonie over de regio maken.

Als deze landen oprecht geïnteresseerd waren in de oprichting van een Palestijnse staat, zouden ze jaren vóór deze genocidale oorlog het initiatief hebben genomen. Wereldwijd erkennen ongeveer 140 landen de Palestijnse staat, maar dit doel wordt belemmerd doordat de westerse staten deze kwestie nu als politiek instrument gebruiken.

Als de recente gesprekken daadwerkelijk serieus zijn, moet een Palestijnse staat onmiddellijk worden erkend, zonder te wachten op de goedkeuring van Israël. Als het Westen heeft geleerd van fouten uit het verleden, zou het stappen ondernemen om de oorlog tegen Gaza te stoppen, de nederzettingenactiviteiten op de bezette Westelijke Jordaanoever te bevriezen en de toepassing van het internationaal recht te garanderen.

Praten over de erkenning van een Palestijnse staat terwijl de bevolking van Gaza wordt uitgeroeid, voelt als een flagrante hoax. Wat deze misleiding aan het licht brengt, is dat Israël een veto krijgt over de oprichting van een Palestijnse staat, terwijl premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen “internationale dictaten” te verwerpen en zei dat Israël “de volledige veiligheidscontrole zou behouden over al het grondgebied ten westen van de Jordaan”.

We kunnen niet van de westerse landen verwachten dat ze de extremistische heersers van Israël onder druk zullen zetten om een Palestijnse staat te aanvaarden, terwijl ze er tot nu toe niet in zijn geslaagd – als ze dat zelfs maar hebben geprobeerd – om Tel Aviv onder druk te zetten om een einde te maken aan de genocidale oorlog die het land al meer dan vier jaar tegen de Palestijnen voert. maanden.

error: Kopiëren mag niet!