Oorlog tegen Gaza: Twijfels over Israëls Vermogen om Conflict te Beslissen

In een analyse van David Hearst wordt de Israëlische verklaring om Rafah te bezetten, waar 1,4 miljoen ontheemde Palestijnen uit Gaza onderdak zoeken, in twijfel getrokken. Ondanks vastberaden uitspraken van premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Benny Gantz, suggereren de moeizame vorderingen van het Israëlische leger door Gaza en het intensieve verzet van Hamas dat Israël de oorlog niet op de verwachte manier zal kunnen beslissen.

De opmerkingen van Likud-lid Nissim Vaturi in de Knesset benadrukken een onverschillige houding tegenover burgerlijden, terwijl het Israëlische militaire inlichtingenrapport de voortdurende steun voor Hamas onder Palestijnen en de mogelijkheid dat Hamas als een militante groep overleeft, erkent.

De huidige strijd heeft Israëls afhankelijkheid van de VS voor de aanvoer van munitie blootgelegd, net zoals de VS haar invloed zou kunnen gebruiken om de acties van Israël te beperken. Dit, gecombineerd met Israëls pogingen om diplomatieke relaties te normaliseren met Arabische staten als onderdeel van hun bredere regionale ambities, waaronder de controle over de aardgasrijkdommen van Gaza, brengt complexe strategische overwegingen met zich mee.

Dit alles benadrukt dat, ondanks Israëls militaire dominantie, de mogelijkheid om een definitieve overwinning te behalen in Gaza beperkt blijft, waarbij de Palestijnse identiteit en de roep om rechtvaardigheid blijven bestaan.

Volledige tekst in onze rubriek Vrije Tribune.
https://www.dbsuriname.com/2024/02/25/oorlog-tegen-gaza-waarom-israel-de-klus-nooit-zal-afmaken/

error: Kopiëren mag niet!