‘Dahomey’ van Mati Diop Wint Hoofdprijs op Filmfestival van Berlijn

De documentaire ‘Dahomey’ van de Frans-Senegalese filmmaker Mati Diop heeft de Gouden Beer gewonnen op het 74e Berlinale International Film Festival in Berlijn. De film, die de terugkeer van gestolen Afrikaanse kunstwerken naar hun oorsprongslanden verkent, won de hoogste eer onder de twintig concurrenten. Juryvoorzitter Lupita Nyong’o maakte de winnaars bekend tijdens de galaceremonie.

‘Dahomey’ belicht de complexe kwesties rondom het Europese restitutieproces van geroofde oudheden terug naar Afrika, specifiek de terugkeer van 26 artefacten uit het Dahomey-koninkrijk naar Benin vanuit een Parijs museum. De film volgt de artefacten op hun reis terug en onderzoekt de emotionele en culturele impact van deze daad op de lokale gemeenschap in Benin.

Andere winnaars van het festival omvatten Hong Sang-soo voor ‘A Traveller’s Needs’ en de Dominicaanse filmmaker Nelson Carlo de los Santos Arias voor ‘Pepe’. De filmindustrie erkende ook belangrijke prestaties in acteren, regisseren en cinematografie tijdens de prijsuitreiking.

De documentaire, die door critici wordt geprezen voor het mengen van informatie, onderzoek en verbeeldingskracht, roept vragen op over de betekenis van restitutie en de rol ervan in gerechtigheid en genezing. ‘Dahomey’ wordt gezien als een belangrijk werk dat bijdraagt aan het debat over cultureel erfgoed en de impact van kolonialisme.

error: Kopiëren mag niet!