Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 140

DOOR PHIL BAINBRIDGE
23 februari 2024 – Een Hamas-woordvoerder zei dat er mogelijk vooruitgang kan worden geboekt in de onderhandelingen over een nieuwe deal van gevangenen voor gijzelaars, nadat hij zijn eisen over de vrij te geven aantallen heeft teruggeschroefd.

Hamas-leider Ismail Haniyeh verliet Caïro vandaag nadat hij de nieuwste voorstellen met Egyptische functionarissen had besproken. Israël heeft onderhandelaars onder leiding van de inlichtingenchef van de Mossad naar Parijs gestuurd met “uitgebreide autoriteit” in gesprekken op hoog niveau met de VS, Qataer en Egypte. Eerdere gesprekken werden begin februari afgebroken nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het voorstel van Hamas als “waanvoorstellingen” had bespot.

Een Israëlisch rapport van de Association of Rape Crisis Centers zegt bewijs te hebben verzameld dat seksuele misdaden door Hamas tijdens de aanslagen van 7 oktober “systematisch en opzettelijk” waren, met identieke patronen van seksueel geweld op meerdere locaties.

Israëlische mensenrechtengroeperingen hebben opgeroepen tot herstel van de financiering voor de UNRWA om haar cruciale werk in Gaza uit te voeren. Ze zeggen: “Twijfels over de betrokkenheid van UNRWA-werknemers bij de aanval op Israël zijn zeer ernstig, maar rechtvaardigen niet de strafbevriezing van de Financiering van het Agentschap”.

De voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna, hoofd van het door de VN aangestelde onafhankelijke panel dat de beweringen van Hamas-banden met de organisatie onderzoekt, heeft gezegd dat zij de neutraliteit van de UNRWA rigoureus zullen beoordelen.

Bij Israëlische aanvallen in Gaza zijn minstens 29.514 mensen gedood en 69.616 gewond geraakt.

error: Kopiëren mag niet!