Grote Noord-Amerikaanse zonsverduistering

DOOR JORDI BOU
8 april 2024 – Op 8 april zal een totale zonsverduistering miljoenen mensen in Noord-Amerika verblinden langs een pad dat van Mexico naar de Verenigde Staten en vervolgens naar Canada loopt.

De zonsverduistering zal de Pacifische kust van Mexico binnendringen, door Texas en Oklahoma razen en kriskras door het Midwesten, de Mid-Atlantische Oceaan en New England trekken, voordat hij via Oost-Canada de Atlantische Oceaan in gaat.

De totale zonsverduistering zal een smal pad hebben van ongeveer 185 kilometer breed.

In de VS leven ruim 31 miljoen mensen binnen het pad van de totaliteit. Miljoenen anderen wonen binnen het pad in Mexico en Canada, vooral de dichter bevolkte steden Mazatlán, Montreal, Toronto en Ottawa.

Het pad van de totaliteit ligt binnen een straal van 322 km van de grote steden van de VS: Washington D.C.; Baltimore; Philadelphia; New York; en Boston. Bovendien woont meer dan de helft van de bevolking van het land binnen een straal van 400 km van het pad van de totaliteit.

Deze zonsverduistering zal de eerste totale zonsverduistering zijn die zichtbaar is in de provincies van Canada sinds 1979, de eerste in Mexico sinds 1991 en de eerste in de VS sinds 2017. Het zal ook de laatste totale zonsverduistering zijn die zichtbaar is in de prachtige Verenigde Staten. Staten tot 23 augustus 2044.

Een totale zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tussen de zon en de aarde passeert, perfect uitgelijnd en het zonlicht volledig blokkeert.

error: Kopiëren mag niet!