Amerikaans bedrijf maakt historische maanlanding

DOOR JORDI BOU
23 februari 2024 – Een maanlander gebouwd door lucht- en ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines uit Houston heeft de eerste Amerikaanse maanlanding in meer dan een halve eeuw gemaakt en de eerste door een particulier ruimtevaartuig.

Het duurde enkele minuten voordat de luchtverkeersleiders vaststelden dat de Nova-C-lander van het bedrijf, bijgenaamd Odysseus, offline was, maar uiteindelijk werd er een signaal ontvangen.

De historische vlucht vertegenwoordigt de eerste gecontroleerde afdaling naar het maanoppervlak door een Amerikaans ruimtevaartuig sinds de laatste door Apollo bemande maanmissie in 1972, en de eerste door een particulier bedrijf.

Odysseus steeg op 15 februari op bovenop een Falcon 9-raket van SpaceX vanuit het Kennedy Space Center van NASA in Cape Canaveral.

Odysseus heeft een reeks wetenschappelijke instrumenten bij zich, ontworpen om gegevens te verzamelen over de maanomgeving voorafgaand aan NASA’s geplande terugkeer van astronauten naar de maan later dit decennium.

De aankomst ervan markeert ook de eerste zachte landing in het kader van het Artemis-maanprogramma van NASA, terwijl de VS zich haasten om astronauten terug te brengen naar de satelliet van de aarde voordat China daar zijn eigen bemande ruimtevaartuig landt.

error: Kopiëren mag niet!